Bylinkové sirupy - žihľavový, mätový, bazový, materinodúškový, medovkový, púpavový, lipový, agátový.....atď.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

bylinky, cukor, kyselina citrónová, kyselina sorbová alebo konzervačný prípravok-môže sa vynechať, čítajte v obr.postupe

POSTUP PŘÍPRAVY

Na jednu dávku : do väčšieho hrnca (ja mám 8 litrový) dáme do polovice bylinky, ale kľudne aj do plna, zasypeme 2kg cukru a nalejeme 2litre vody, 12,5 dkg kys. citrónovej (môže byť aj menej) a dva balíky kys. sorbovej (dávam na túto dávku len jeden balíček) nechať lúhovať 48 hodín, nie na slnku, ja to mávam v kuchyni, občas premiešať. Potom bylinky vyžmýkať a precediť cez gázu alebo husté sitko. Bylinky, ako mat.duska, ci baza pred luhovanim neumyvat, zmyje sa peľ a aróma.

MATERINA DÚŠKA: sirup je veľmi dobrý pri prechladnutí aj na zažívacie ťažkosti
ŽIHĽAVA DVOJDOMÁ: krvčistiaca, krvotvorná rastlina, vhodná na alergie
LIPOVÝ KVET: vhodný na priedušky
MATA PIEPORNÁ: podporuje trávenie a pôsobí osviežujúco
MEDOVKA LEKÁRSKA: má ukľudňujúce a posilňujúce účinky
FENIKEL OBYČAJNÝ: uľahčuje odkašlávanie, zvyšuje tvorbu mlieka a je proti nadúvaniu(neužívať nadmerne)



Vyskúšala som zázvorový sirup vďaka supertipu od Evičky (Gonzales), je výborný.
Kúsok čerstvého zázvoru som očistila, postrúhala a ďalej už som postupovala podľa receptu, na 2kg cukru som mala asi 100-200g čerstvého zázvoru(zabudla som ho odvážiť) Mňamka osviežujúca!!!!
kuknite viac v komentároch nižšie

na obrázku hore je konkrétne žihľavový sirup, ale takto robím bazový, mätový aj z materinej dúšky.....sú super....žihľava napríklad čistí krv ....
zo žihľavy je sirup robit najlepšie v máji, keď je mladá....a potom je taký krásne ružový....a keď ste na jar nestihli, tak sa dá po letnom pokosení zas nazbierať na jeseň keď patrične dorastie...to isté platí aj na medovku...
takže máme žihľavu zasypanú cukrom, kys.sorbovou a citrónovou a zaliatu vodou.......toto je osem litrový hrniec a naplnila som ho celý bylinkami, robila som totiž dvojitú dávku zo 4kg cukru a 4litrov vody a je tak akurát plný....
takto vyzerá za dva dni...po konzultáciách som sa dozvedela, že sa to teraz môže zahriať na teplotu asi 80 stupňov celzia, tada nemá vrieť...no to je na Vás....alebo pouziť prevarenú vodu....ja používam studenú z vododvodu a nikdy sa mi neskazil vďaka kyseline sorbovej.......občasným miešaním sa cukor rozpustí....BEZ KONZERVANTU: .... keď sirup zohrejete a naplníte fľašky vymyté alkoholom horúcim sirupom, tak sa tiež nepokazí, ak máte problém s konzervantami, fľašky sa chladnutím zatvoria ako ked ich sterilizujete!
precedený...už len naliať do čistých fliaš..
bazový sirup