SUSHI (alternatívne z bežných surovín)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Niekoľko krát som pripravovala sushi zo surovín na to určených ako špeciálna sushi ryža a ryžový ocot. Sushi mne aj rodine veľmi chutí ale povedzme si pravdu na Slovenskom trhu sú tieto ingrediencie dosť predražené, aspoň čo som sa stretla s 1/2 kg balením sushi ryže za 2,50 e mi príde trošku moc za ryžu. Z toho dôvodu som teda vyskúšala alternatívu s bežnou guľatozrnnou ryžou a musím povedať že výsledok ma veľmi prekvapil a od tej doby som už sushi ryžu nikdy nekúpila. V nasledujúcom recepte teda priblížim ako teraz postupujem pri príprave \r\n Suroviny: guľatozrnná ryža (mne sa osvedčila značka BONNY),* ryžový ocot (keďže mi došiel použila som jablčný a vôbec to nevadilo), *cukor, *riasa NORA,*losos, *wasabi, *sójová omáčka (najviac sa mi osvedčila KIKKOMAN)

POSTUP PŘÍPRAVY

.............

Túto značku ryže som si overila a je nerozoznateľná od sushi ryže. Myslím ale, že hocijaká kvalitnejšia guľatozrnná by bola fajn.
Ryžu som poriadne premyla aby sa vyplavil všetok škrob. Robila som várku z piatich 200 ml odmeriek.
5 odmeriek ryže som zaliala 6 odmerkami studenej vody. Najprv sa prikritá ryža na silnom plameni priviedla k varu a následne sa približne 20 minút dovarievala na slabom plameni.
zálievka na ryžu sa pripravuje z pomeru ocot : cukor - 8:4... do uvarenej ryže sa následne pridáva podľa chuti. Ryža by nemala byť ani príliš kyslá ani sladká. Taká zlatá stredná cesta :)
Ryžu som poriadne premiešala so zálievkou a nechala vychladnúť,
pripravila som si lososa na prípravu Nigiri a maki. najradšej mám surového lososa. Robím tak že kúpim chladeného.Toho následne zmrazím a keď idem robiť sushi tak ho rozmrazím,,,ešte nikdy som žiadne problémy nemala a to ho robievam pomerne často. Najradšej mám chladené lososie filety z Lidlu.
a toto je už vyrobené fajné sushi,,,,, mňam :)