Slané chuťovky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

x

POSTUP PŘÍPRAVY

Škvarkové pagáče,
1 kg hl. múka šp., 1/2 l mlieka, 1 dcl olej, 3 žĺtky, 1 pochúťková smotana (250 ml.), 1 kocka kvasníc, soľ, 2 KL cukru - urobíme klasické kysnuté cesto a necháme prikryté asi pol hodinu kysnúť.
Vykysnute cesto rozvaľkáme, natrieme škvarkami a poskladáme, necháme 15 min. stáť a potom znova rozgúľame a poskladáme.
Asi tak po pol hodine rozgúľať a vykrajujeme pagáčiky, pečiem na pečiacom papieri, vrch potrieť rozšľahaným vajcom a posypať sézamom, rascou....necháme na plechu asi 15 min. pokysnúť a pečieme.


Drobné slané pečivo,
40 dkg hl. múky šp., 1 hera, 2 ks smotanový syr, 2 KL soli, 1 PDP, 2 žĺtka,
Všetko spolu zmiesiť, nechať 1 hodinu stáť.
Rozvaľkáme, vykrajujeme rôzne tvary, potrieť rozšľahaným vajcom, posypať syrom, makom, rascou, sézamom........, a pečieme.


Paličky z lístkového cesta,
20 dkg hl. múka šp., 3 žĺtka, soľ, 1 PL octu, zamiesime s letnou vodou, dobre vypracovať!
15 dkg hl. múka šp., 250 gr maslo, spravíme maslovú kocku.
Cesto vyvaľkať, natrieť maslovú kocku, poskladať.
Tri razy vyvaľkáme a zas poskladáme.