Domáca parená knedľa



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kvások:\\r\\njedno droždie, cca 2,5 dcl vlažného mlieka, trošku cukru\\r\\n\\r\\nCesto: 500g hladkej múky, 2 vajcia, štipka soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Do mierne teplého(vlažného) mlieka nadrobíme droždie, prisypeme cukor, poriadne vymiešame a vo vhodnej nádobe prikryjeme, odložíme na teplé miesto a počkáme kým nám nakysne.***\r\nPreosejeme hladkú múku do väčšej nádoby, pridáme dve vajcia, štipku soli a kvások. Poriadne rukou cesto prepracujeme. Ak by bolo cesto tuhé, suché, pridáme vlažného mlieka. Cesto sa bude zo začiatku lepiť, ale to prejde, neskôr sa bude v pohode od náboby odlepovať. Dôležité je poriadne prepracovanie, jemne tak aby sa cesto prevzdušnilo (bude trošku akoby fučať)***\r\nOdložíme na teplé miesto a prikryté necháme poriadne vykysnúť. ***\r\nPo vykysnutí rozdelíme na dve polovice, ešte rukou prepracujeme. Druhú časť necháme stále na teplom mieste prikrytú.\\r\\nCesto vytvarované do bochníka alebo valca dáme do hrnca s horúcou vodou, položíme na parák, voda stačí ak sa jemne dotýka cesta, nie aby bola knedla pod vodou. Prikryté paríme 20 minút. Neotvárať, aby knedľa nepadla. Potom už len vyberieme, položíme na tanier a necháme prikrytú vlhkou utierkou, aby nevyschla a nestvrdla.\\r\\n\\r\\nDobrú chuť:)