Gnocchi s lososom a citrónovou omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cca.5 porcií potrebujeme: 2 balenia cestovín gnocchi, 4 lososové filety, 1/3 veľkého póru, za hrsť cherry paradajok (okolo 10), olivový olej, soľ, 1 smotanu na šľahanie (12%), 1 citrón, 40g masla, 2 vaječné žĺtka, maizénu

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Dáme si variť osolenú vodu na gnocchi.
2. Lososové filety si nakrájame na kocky (rozmer zhruba 1,5x1,5cm).
3. Pór (môžete použiť ako veľa póru chcete, väčšinou použijem asi 1/3 veľkého póru) si tiež nakrájame na malé "kocky" (také, ako ke´d krájame cibuľku na opraženie).
4. Cherry paradajky si nakrájame na štvrtinky, pokiaľ máte radi paradajky, kľudne zväčšite ich množstvo, ak nie, odoberte- je to naozaj len podľa chuti.
5. Na veľkú hlbšiu panvicu si dáme rozohriať zhruba 1,5PL olivového oleja a následne na ňom opražíme pór, až kým nezmäkne.
6. Keď už pór začína hnednúť, prisypeme cherry paradajky a spolu to celé opražíme.
7. Keď sú paradajky zmäknuté, pridáme na panvicu nakrájané lososové kocky a zároveň si dáme gnocchi variť do vriacej vody (aby sme všetko dokončili naraz).
8. Lososa so zeleninou posolíme a pocitrónujeme podľa chuti a keď gnocchi vyplávajú a losos je uvarený, gnocchi prisypeme na panvicu k lososovi a všetko dobre zmiešame - teraz k omáčke:
9. Do menšieho hrnca si dáme rozpustiť maslo a pridáme dva žĺtky - nezabudnite rýchlo miešať, inak sa uvaria. Hneď prilejeme šľahačku a ochutíme soľou a zopár PL citrónovej šťavy (citrónová omáčka má byť naozaj citrónová, takže sa nebojte pridať citrónu kľudne aj viac).
10. Keď začne omáčka bublať, pridáme asi 1PL maizény (napr. Gustin) rozmiešanej s trochou šľahačky a miešame, pokým omáčka trochu nezhustne.
11. Podávame tak, že na tanier naložíme gnocchi s lososom a prelejeme citrónovou omáčkou.

Prajem dobrú chuť, u nás je toto to najobľúbenejšie jedlo! :)