Biele bagety



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g hladkej múky špeciál, 150 ml vlažného mlieka, 50 ml kyslej smotany, 12 g čerstvého droždia, 1 PL ražného kvásku, 1 čL kryšt. cukru, 1 čL soli, voda podľa potreby, múka na posypanie dosky,

POSTUP PŘÍPRAVY

Podrobnejší postup je na http://nasavareska.blogspot.sk/2014/05/biele-bagety-s-mliekom-smotanou.html

Pripravíme a necháme vzísť kvások. Preosejeme múku a primiešame do nej soľ. Do múky vlejeme vzídený kvások, pridáme ešte ražný kvások (kto nemá, nedá, ale pridá viac droždia). Zmiešame všetko rukou, ide to ťažko, ale dá sa... a pridáme smotanu a po troške pridávame vlažnú vodu. Po zmiešaní všetkých prísad môžeme dať cesto miesiť do DP ale ja som prišla na chuť aj ručnému mieseniu. Občas je to sranda, občas si človek tak aj uľaví. Pri tom oplieskavaní cesta o dosku si môžem predstavovať, ako by som vošla do parlamentu a začala tam... :-) .... Vymiesené cesto necháme hodinu kysnúť, potom ho zrazíme - čiže do cesta vrazíme päsť a v mise ho poprekladáme, v rukách ho trocha premiesime a dáme zasa do misy kysnúť ešte pár desiatok minút... asi tak 40 minút (zakryté). Vyklopíme, vytvarujeme bagety a mliekom potrieme povrch, ktorý posypeme soľou a semienkami. Dáme chvíľu oddychovať a potom ich vložíme do vyhriatej rúry 210°C/ 15 minút. spolu s hrnčekom vody. Následne teplotu znížime na 180 a dopečieme dozlatista, cca 10 minút.

.
.