Čerešňový zákusok

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 5 vajíčok, 250 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 1 dl oleja, 1 dl mlieka, 1 prášok do pečiva* 500 g odkôstkovaných čerešní, 100 g kryštálového cukru, 1 dl vody* Plnka: 2 Zlaté klasy, ½ l mlieka, 6 lyžíc kryštálového cukru, 250 ml kyslej smotany, 1 vanilkový cukor* Na dozdobenie: 2 šľahačky v prášku, 250 ml mlieka, 250 ml kyslej smotany, 1 vanilkový cukor* (použila som Pilos (Lidl) kyslú smotanu - zdá sa mi hustejšia a "drží") ***Miesto čerešní môžete použiť aj jahody, kompótové ovocie.... poukladať ich rovno na cesto a plnka bude bez ovocia***
POSTUP PŘÍPRAVY
Na začiatku to vyzeralo tak, že koláčik pôjde do kategórie "Čo dom dal". Sama som bola zvedavá, čo z toho vznikne...
 |
Deň vopred si spracujeme čerešne: odkôstkujeme - lepšie sú zrelšie /čerešňu rozpolím a kôstku vyberám mokka lyžičkou/ |
 |
zasypem kryštálovým cukrom |
 |
zalejem 1 dl vody, nechať zovrieť, na miernom ohni povariť ešte 15 min. Trošku vychladnúť, potom rozmixovať... |
 |
vznikne mi redšia hmota, |
 |
ktorú cez sitko premiešavam vareškou, aby sme oddelili čerešne od šťavy |
 |
malo by to vyzerať ako hustejší lekvár |
 |
takto oddelené odložíme do chladničky do ďalšieho dňa. Všetko to ešte trošku zhustne. |
 |
Druhý deň xxxxx Celé vajíčka vyšľaháme s dvomi lyžicami práškového cukru do hustej peny |
 |
...postupne po lyžiciach pridáme zvyšok cukru a dať mixéru poriadne zabrať.... |
 |
pridať olej, mlieko, premiešať, prisypať múku zmiešanú s práškom do pečiva, premiešať a vyliať na vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech |
 |
upiecť pri teplote 160° C do tých 15 min. /ja som ju mala hotovú za 10, ale akým zázrakom... :o) a ešte na celý horúci korpus - "nacapkať" šťavu z čerešní - jemne to vtláčam štetcom /len to netreba vyliať/ - minúť len toľko, aby cesto nebolo zasa veľmi mokré. |
 |
po chvíľke prejdem po korpuse ešte lopatkou, aby šťava vsiakla |
 |
uvariť hustú kašu zo Zlatých klasov, mlieka, cukru |
 |
do horúcej pridať čerešne |
 |
premiešať, nechať úúúúúúplne vychladnúť. Pridať kyslú smotanu rozmiešanú s vanilkovým cukrom, vymiešať |
 |
natrieť na korpus a odložiť do chladu aspoň na 1 hodinku |
 |
Potom vyšľaháme šľahačky v prášku v mlieku (3-4 min. na najvyššie obrátky) a pridáme kyslú smotanu zmiešanú s vanilkovým cukrom. Ešte vymixujeme aspoň 1 min. |
 |
Natrieť na čerešňovú plnku |
 |
príborovým nožom ozdobiť a nechať tuhnúť aspoň 16 hodín v chladničke. |
 |
miesto čerešní môžete dať pretlačené jahody s cukrom /bez šťavy/ - rovno na korpus, a plnka sa urobí čisto už bez ovocia... |