VAJÍČKOVÁ TLAČENKA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
vajcia, uhorky, kápia, hrášok, mrkva, bujón, ocot, tatárska omáčka, želatína, korenie
POSTUP PŘÍPRAVY
Potrebujeme 7 vajec, pohár kyslých uhoriek, pohárik kápie, plechovku hrášku s mrkvou, želatínu, tatársku omáčku, 2 zeleninové bujóny, šunku, ocot, korenie. Vajcia uvaríme natvrdo, po vychladnutí ich olúpeme. Uhorky nastrúhame na hrubom struháku, šunku nakrájame na rezance, kápiu a mrkvu nasekáme nadrobno. Pridáme hrášok, nadrobno nakrájané vajcia a zľahka premiešame. Do hrnca dáme pol litra vody, želatínu, dva bujóny. Želatíny môžeme dať kľudne o niečo viac ako na pol litra vody, tlačenka bude pevnejšia. Pridáme trochu uhorkovej vody, štipku čierneho mletého korenia, podľa chuti ocot. Zohrejeme na 40-50°C a počkáme až sa rozpustí želatína. Necháme trochu vychladnúť, pridáme pohár tatárskej omáčky, metličkou riadne rozmiešame a zalejeme zeleninu. Vylejeme do formy, ktorú sme predtým opláchli studenou vodou. Ak forma nemá silikónovú, teflónovú alebo inú nelepivú úpravu, vystelieme ju mikroténovým vreckom. Zakryjeme alobalom a odložíme do chladničky. Energetická hodnota celej vajíčkovej tlačenky podľa uvedených ingrediencií je 8500 kJ (2030 kcal). Jedna 150 gramová porcia má asi 850 kJ (203 kcal). Dobrú chuť!
 |
Potrebujeme 7 vajec, pohár kyslých uhoriek, pohárik kápie, plechovku hrášku s mrkvou, želatínu, tatársku omáčku, 2 zeleninové bujóny, šunku, ocot, korenie. |
 |
Uvaríme vajcia... |
 |
Natvrdo... |
 |
Po vychladnutí ich olúpeme... |
 |
Uhorky nastrúhame na hrubom struháku, šunku nakrájame na rezance, kápiu a mrkvu nasekáme nadrobno. Pridáme hrášok. |
 |
Premiešame... |
 |
Pridáme nadrobno nakrájané uvarené vajíčka. |
 |
Zľahka premiešame... |
 |
Do hrnca dáme pol litra vody, želatínu, dva bujóny. Želatíny môžeme dať kľudne o niečo viac ako na pol litra vody, tlačenka bude pevnejšia. |
 |
Pridáme trochu uhorkovej vody, štipku čierneho mletého korenia, podľa chuti ocot. |
 |
Zohrejeme na 40-50°C a počkáme až sa rozpustí želatína. |
 |
Necháme trochu vychladnúť a pridáme pohár tatárskej omáčky. |
 |
A metličkou riadne rozmiešame... |
 |
Zalejeme zeleninu. |
 |
A zľahka premiešame... |
 |
Vylejeme do formy, ktorú sme predtým opláchli studenou vodou. Ak forma nemá silikónovú, teflónovú alebo inú nelepivú úpravu, vystelieme ju mikroténovým vreckom alebo potravinárskou fóliou. |
 |
Zakryjeme alobalom a odložíme do chladničky... |
 |
Energetická hodnota celej vajíčkovej tlačenky podľa uvedených ingrediencií je 8500 kJ (2030 kcal). Jedna 150 gramová porcia má asi 850 kJ (203 kcal). Dobrú chuť! |