CARROT CAKE- Šťavnatý mrkvový koláč s tvarohovo-pomarančovou polevou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 vajcia, 1 šálka cca 2,5 dcl celozrnnej múky (alebo spaldovej,pohankovej) 1 šálka vločiek, 3/4 šálky cukru (kryst.alebo trstinovy, prip.iny), 2 šálky najemno postruhanej mrkvy, 2 šálky nahrubo postruh.jablk, 1/2 šálky oleja - ja som dala 1/2 oliv. a 1/2 slnec.) 2 CL škorice, 2 CL sódy bikarbony, 1 prášok do pečiva, šťava a kôra z 1/2 veľkého pomaranča, 1/2 šálky orechov Poleva: 200gr jemny tvaroh, 200 gr.natierk.maslo, 1-2 PL kyslej smotany, cca 1/2 šálky prašk. cukru (alebo podľa vlastnej chuti menej alebo viac), šťava a kôra z 1/2 veľkého pomaranča, 1/2 šálky orechov na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY

Celé vajcia s cukrom vyšľaháme mixérom dopenista, potom pridáme olej, múku zmiešanú s vločkami, škoricou, PdP, sódou bikarbónou, nakoniec pridáme mrkvu, jablká, šťavu a kôru z 1/2 pomaranča a orechy.

Cesto vyliať do formy vystlanej papierom na pečenie, kraje potrieť olejom + múkou. Piecť na 175´C cca 60 min. Každá trúba pečie inak :) preto odporúčam ku koncu pečenia radšej skúšať špajdlou v strede koláčika ( ak je špajdla suchá a nelepí sa, je hotový)
Nechať ho vychladnúť, medzitým si môžete vymiešať polevu nasledovne:

Ak máte tvaroh hrudkový- tak ho najprv tyčovým mixérom rozmixujte dohladka. (aby to šlo ľahšie, môžete ho zriediť s pomar.šťavou) Ak máte tvaroh jemný - tak stačí zmixovať všetko metličkovým mixérom ( tvaroh, nat.maslo, kys.smotanu, cca 1/2 šálky prášk . cukru, šťavu a najemno postrúhanú kôru z 1/2 pomaranča.) Ak bude mať poleva málo pomaranč. chuť, kľudne pridajte ešte trošičku pomar. džúsu alebo šťavu z pomaranča. Ale nie priveľa, aby sa poleva moc neroztekala. Namiesto natierk.masla mozete pouzit aj MASCARPONE.
Vďaka pomar.kôre bude mať poleva úžasnú sviežu chuť.
Vrch dozdobiť orieškami.

Pouzila som tuto celozr.muku, ale kludne môžete pouzit inu- napr.spaldovu.. Taktiez vlocky sa mozu pouzit ine..nemusia byt jemne pomlete, ale aj cele.