Jablkový sirup

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Recept je od: Silvia Bodláková babetko.sk
500 ml vody, 3 stredne veľké jablká bez jadrovníka, 2 pol. lyžice uvareného silného zeleného čaju, 500 g kryštálového cukru, 1 mokka kávová lyžička kyseliny citrónovej.

POSTUP PŘÍPRAVY

Jablká nakrájame a necháme vo vode uvariť asi 10 minút. Potom pridáme zelený čaj a necháme asi 10 minút postáť. Scedíme do hrnca s cukrom a kyselinou citrónovou. Dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil. Chvíľu necháme postáť a premiešame, aby sa rozpustil cukor. Potom privediem do varu a za stáleho miešania povaríme asi 3 minúty. Vlejeme do sklenených fliaš (používam menšie sklenené fľaše od štiav od sunárky a podobne). Fľaše zavrieme a vložíme do hrnca s vodou tak, aby voda siahala si do polovice výšky fliaš. Hrniec prikryjeme a necháme prevariť asi 2 – 3 minúty. Potom vypneme a necháme vo vode vychladnúť. Sirup potom riedim asi 1 : 4 alebo 1 : 5.