Osviežujúca ovocno-jogurtová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

piškótové cesto: 4 vajcia, 4 lyžice cukru, 2+2 lyžice hladkej a polohrubej múky,kakao, 1 malá lyžica prášku do pečiva*
krém:4 dl vanilkového jogurtu, 2,5 dl smotany na šľahanie, 2 vanilkové cukry, 8 plátkov želatíny*
jahody alebo iné ovocie, 1 Dr. Oetker cukrárenské želé červené extra silné, 2 dl jahodového sirupu, 2 lyžičky cukru*
1 prášková šľahačka Dr. Oetker, mandľové lupienky

POSTUP PŘÍPRAVY

Fantastické! Môžete ju urobiť s malinami, broskyňami alebo s hocijakým ovocím! Piškótové cesto môže byť kakaové, mandľové alebo klasické. Servírovať sa môže aj so šľahačkou aj bez nej....

Zo 4 vajec si upečieme piškótové cesto: bielka vyšľaháme na tuhý sneh, žĺtka vymiešame s cukrom a 2 lyžicami teplej vody do penista, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, aj kakao, primiešame opatrne sneh a pečieme v tortovej forme priemeru 26 cm vo vyhriatej rúre na cca 175 stupňov asi 15 - 20 minút. Cesto je hotové, keď sa oddeľuje od bokov :-). Prvých 15 minút rúrú neotvárajte, lebo koláč klesne!!!
Plátky želatíny si na 5 minút vložíme do studenej vody, necháme napučať, vymačkáme a dáme do hrnca nad plameň tak, aby sa hrniec nedotýkal platne, držte len nad ohňom, bude to rozpustené za minútku! Nesmie sa variť. Odstavte. Opatrne do nej primiešajte malú lyžičku jogurtu, potom ešte 2 lyžičky a túto masu primiešajte k ostatnému jogurtu. Šľahačku si vymiešame s 2 cukrami dotuha a zmiešame so želatínovým jogurtom.
Tortovú formu umyjeme, po bokoch vystelieme fóliou na potraviny a vložíme piškótové cesto.
Na piškótu natrieme krém, uhladíme a poukladáme naň aj jahody. Jahody nechajte dôkladne odkvapkať a dajte ich veľa, oveľa viac ako mám na fotke! Nech je torta v celom reze plná ovocia!!!Želatínu si pripravíme podľa návodu s tým, že z 500 ml tekutiny bude 2 dl sirupu a 3 dl vody. Necháme trocha vychladnúť.
Chladnúcou želatínou polievame ovocie tak, aby sa krásne lesklo. Dáme do chladničky na cca 6 - 12 hodín. Na fotke je krémová plnka trocha vysoká, v mojom recepte som pomery upravila, aby sa všetko pekne zmestilo do tortovej formy. Mne sa všetko vylievalo a nevedela som použiť všetku želatínu navrch.Tesne pred podávaním som boky natrela šľahačkou a pohádzala mandľovými lupienkami. Tie som nasucho opražila, asi tak 40 g, chutia tak oveľa viac :-). Dobrú chuť!