Brusnicová omáčka...po mojom a k tomu mozzarellové guľky.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Možno nie je to klasická brusnicová omáčka, ale jednoducho je presne podľa mojich predstáv: 200g sušených brusníc, 100g kryštálového cukru, 300ml vody alebo brusnicovej šťavy, 1 cibuľa, nastrúhaná kôra z 1 citróna, šťava z 1 pomaranča, 200ml červeného vína, štipka mletého čierneho korenia, štipka zázvoru /ak použijem čerstvý postačí 0,5 ošúpaného koreňa nastrúhať, ak mletý tak asi 1/2 ČL/, 1ČL Solamylu

POSTUP PŘÍPRAVY

Do hrnca dáme sušené brusnice, zasypeme cukrom, zalejeme vodou alebo brusnicovou šťavou a povaríme cca 10 minút. Cibuľu ošúpeme, nadrobno nasekáme a pridáme k brusniciam spolu s vínom a varíme ďalších 10 minút. Potom prilejeme pomarančovú šťavu, pridáme citrónovú kôru a krátko povaríme. V troške vody rozmiešame Solamyl, prilejeme k omáčke a necháme prevrieť.

MOZZARELOVÉ GUĽKY: 2 mozzarely /cca 200g spolu/, 300g ryže /najlepšie guľatozrnnej/, 300ml mäsového alebo zeleninového vývaru, 2 vajcia, 1 cibuľa, 1 cesnak, 40g strúhaného tvrdého syra, soľ, strúhanka, olej na vysmážanie... Cibuľu a cesnak očistíme a nadrobno nakrájame. Ryžu premyjeme a zalejeme vývarom. Dusíme za občasného miešania, kým sa vývar nevsiakne do ryže, potom hrniec s ryžou prikryjeme a necháme 30 minút oddychova, následne odkryjeme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej ryže zamiešame, soľ, cesnak, cibuľu, syr a 1 vajce, premiešame. Mozzarellu nakrájame na kúsky /každú asi na 8-10 kúskov/. Do navlhčených dlaní naberieme trošku ochutenej ryže, vložíme kúsok mozzarelly a mozzarellu zabalíme. Ryžu musíme dobre popritláčať. Ak sa nám gulička rozpadáva,treba si trochu navlčiť ruky. Potom guličku namočíme v rozšľahanom vajíčku a obalíme do strúhanky. Na miernom ohni vysmažíme.
...a hermelín v župane s brusnicovou omáčkou.