Špenátové cannelloni



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme: 1 balíček cestovín cannelloni, 500 g mleté bravčové mäso, cibuľa, cesnak, 1 syr v črievku, múka hladká, mlieko, 1 konzerva paradajok resp. paradajkový pretlak, 1 vanička baby špenátu - čerstvý, soľ, čierne korenie, mletá rasca, bazalka, červená paprika

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup prípravy: najprv si pripravíme plnku - do panvice dáme trošku oleja, ošmahneme cibuľku do zlatista, pridáme mäsko a dusíme. Okoreníme korením, soľou, mletou rascou. Keď vydusíme šťavu, pridáme červenú papriku a vlejeme konzervu lúpaných paradajok a prelisovaný cesnak. Mäsko znovu dusíme. Kým dusíme mäsko, nakrájame opláchnutý špenát na rezance. Keď už budeme mať mäsko hotové (ak vydusíte veľa tekutiny, dolievame vodu, aby bola plnka taká hustejšia, aby sa dobre plnilo), pridáme špenát, ale už iba zľahka premiešame a vypneme. Pripravíme pekáč s papierom na pečenie resp. iba zľahka vymastíme. Plníme na tanieriku cannelloni plnkou a pomocou lyžičky prenesieme na pekáč. Hotové polejeme bešamelovou omáčkou, do ktorej ja pridávam soľ, bazalku a 1 veľký črievkový syr. Dáme do rúry - najprv pri 200°C a potom dopekáme na180°C, kým nie je vrch zapečený do chrumkava. Dobrú chuť, sú fakt božské!

Potrebné prísady.
Baby špenát (kupujem v Lidli). Umyjem, nechám odkvapkať a nakrájam na hrubšie rezance.
Mäsko dusíme na miernom plameni.
Mäsko vydusené, tesne pred koncom pridám špenát nakrájaný na rezance.
Takto plníme - neuvarenú cannellonku oprieme o tanierik a lyžičkou plníme, plnka nevychádza von. Vôbec nevadí, ak sa nedarí a plnka sem-tam bude stekať aj po vonkajšej strane :-) - prikryje to bešamel, takže kľudne môžete prijať pomoc aj od detí. Mne tiež baby pomáhali, ide to potom super od ruky.
Prenášame pomocou lyžičky na pekáč.
Pred poliatím bešamelom.
Bešamelová omáčka: bez tuku opražím na teflónovej panvici 2 lyžice hladkej múky, keď chytá farbu zalejem polotučným mliekom, doplním do objemu cca pol litra (chce to cvik, niekedy stačí menej, niekedy viac, ono po prevarení začne hustnúť). Ak by sa Vám urobili v omáčke hrudky, nevadí - obsah odporúčam preliať do odmerky a premixovať ponorným mixérom - stalo sa to dnes aj mne, potom vrátiť na panvicu, dochutiť soľou, bazalkou a črievkovým syrom. Na miernom ohni necháme prevariť a vypneme. Ak by to bolo pri varení príliš husté, tak dolejte mlieko. Potom navrstvíme na cannelloni a šup do rúry.
Upečené. Úplne super je k tomu ľadový šalátik so sladko-kyslou zálievkou (voda, ocot, cukor).
Dobrú chuť!