Úžasná kuracinka z jedného pekáča... so zemiakmi, jablkami, olivami, paradajkami, bylinkami a slaným syrom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kuracie mäsko podľa chuti a počtu stravníkov (stehienka, krídelká, prsíčka) ... soľ ... čierne korenie ...bylinky pre „kuriatko“ ... 3-5 strúčikov cesnaku ... 2-3 ks cibuľa ... 3 ks jablko ... 3 ks mrkva ... šťava z jedného citróna ... 1 PL horčica ... oregano a tymian ... 2-3 stonky petržlenovej vňate ... 1 - 1,5 kg zemiakov ... 1 menšie balenie čierne olivy .... 5-7 paradajok .... 1 - 2 balenia slaného syra (Feta, Tatranský a pod.)

POSTUP PŘÍPRAVY

... toto je ďalší recept "z jedného hrnca" pôvodne od Evy Mázikovej, ktorý som trocha "doťukla" olivy, jablká, paradajky, bylinky a slaný syr mu dávajú úúúúžasnúúúú chuť ... takže ideme na to :

... zemiaky očistíme, pokrájame na štvrtiny, osolíme, okoreníme a pridáme citrónovú šťavu - necháme pol hodinu odstáť, aby to dobre vsiaklo .... dáme do pekáča, pridáme očistenú a na kolieska pokrájanú mrkvu, pokrájané jablká, cesnak, vložíme osolené a okorenené kuracie mäsko posypané bylinkovým korením na kura a potreté horčicou, posypeme tymianom a petržlenovou vňaťou a dáme zapiecť asi na hodinu a pol pri teplote 180 stupňov (piekla som cca hodinku prikryté a potom odkryté. 15 minút pred koncom pridáme pokrájané paradajky, olivy a slaný syr a dopečieme cca 10 - 15 minút, pokiaľ sa syr nezačne roztekať ...

... pripravíme si suroviny ... uuups - zabudla som na na petržlenovú vňať
... očistíme a pokrájame zemiaky ... osolíme, okoreníme, polejeme šťavou z 1 citróna a premiešame ... šťavy sa nemusíme báť ... kyslosť sa stratí ... necháme postáť cca 1/2 hodiny
... pripravíme si dostatočne veľký pekáč ... vymastíme olivovým olejom a uložíme všetky suroviny okrem olív, paradajok a slaného syra - mäsko osolené a posypané bylinkami na kuriatko, zemiaky, očistené a pokrájané jablká, cibuľu, cesnak, očistenú a pokrájanú mrkvu, petržlenovú vňať ... posypeme oreganom a tymianom podľa chuti a šupneme do rúry rozohriatej na 190°C ... pečieme cca 1 až 1,5 hodiny podľa toho akú máme rúru ... skúsime či už je mäsko a zemiaky mäkké - vtedy pridáme olivy, paradajky a syr a dopečieme ... už počas pečenia sa z rúry šíri úžasná vôňa
... cca 10 - 15 minút pred dopečením pridáme olivy, pokrájané paradajky a pokrájaný slaný syr a dopekáme pokiaľ sa syr nezačne topiť ... a potom už len servírujeme a papáme ... je to úúúžasná kombinácia