výborná pomaly pečená kačica



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tento jednoduchý recept je z českého MMB od Andrei ID 37748 (http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=14156 - mrknite tam aj na komentáre!) Stačia vám kačica, soľ, rasca a dôvera že recept naozaj funguje.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup nájdete u Andrei ID 37748 na českom MMB, ja som skúsila s 2,5kg kačicou - piekla som ju v obyčajnej plynovej rúre v zakrytom veľkom sklenenom pekáči:

1. Kačicu večer pred pečením dôkladne umyjem, dobre osolím (ponatieram soľou) zvonka aj zvnútra, posypem rascou, vložím do suchého skleneného pekáča, zakryjem - nechám cez noc v chladničke..

2. Druhý deň ráno už s kačicou vôbec nič nerobím - žiadne podlievanie ani pridávanie oleja!, iba vložím do pece tak ako bola v chladničke - zakryté - na sucho - a pečiem pomaličky pri nízkej teplote (120´C -150´C) 4hodiny bez otvárania! Žiadne podlievanie, žiadne otáčanie, najlepšie je zabudnúť na kačku a užiť si voľné dopoludnie niekde inde než v kuchyni. :-)
( v recepte sa uvádza že sa pečie pri 120´C - k pôvodnému receptu je kopec nadšených komentárov - 120´C u mňa nejde nastaviť, pretože mám plynový sporák, u mňa je najmenej okolo 150´C takže som piekla tak a kačica bola výborná...)

3. Po 4 hodinách pekáč vyberiem, konečne ho otvorim, ešte za horúca opatrne malou naberačkou zozbieram vypečenú masť do čistého kastrólika, trošku masti nechám aj v pekáči, poprelievam ňou kačicu a nechám odokryté ešte dopiecť kôrku do chrumkava (už "normálne", pri 200´C) - zlatohnedú farbu už kôrka bude mať, to len aby pekne chrumkala...

A hodujeme!!! :-)

pozn. doba pečenia závisí samozrejme od teploty a veľkosti kačice, menšiu asi 2kilovú kačku pečiem 3,5-4h, väčšiu dobre vykŕmenú aj cez 4,5h

a k pochúťke bez námahy ešte aj takýto bonus - za hrnček čistej kačacej masti ..................................(pre jej dlhšiu trvanlivosť je dobré nechať ju v hrnčeku opatrne jemne prevrieť - aby sa úplne zbavila vody - ale pozor! nepripáliť!)