Medovníčky - mäkké a chuťovo výborné

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 vajcia, 300 g práškového cukru, 200 g medu, 150 g rastlinného tuku, 2 ČL (zarovnané) sódy bikarbóny, 4 ČL korenia do medovníkov, 600 -700 g hladkej múky, papier na pečenie, vajce na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a medom do peny a postupne pridávame rozpustený studený tuk. Potom pridáme 600 g múky + sódu bikarbonu + korenie a vypracujeme cesto. Ak by bolo cesto riedke pridávame postupne múku (nesmie byť husté).

Cesto zabalíme do mikroténovej fólie a dáme do chladu, najlepšie cez noc. Kým začneme piecť, cesto necháme ešte 2-3 hod. odpočívať pri izbovej teplote.

Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 4-5 mm a formičkami vykrojíme ľubovoľné tvary, uložíme ich na plech s papierom na pečenie ďalej od seba a pečieme cca 4-5 min. pri teplote 200 stupňov. Nepečieme viac ako tých 5 minút – potom by boli tvrdé.

Medovníky po upečení potrieme rozšľahaným žĺtkom – ak sa do vajíčka dá trošku instantnej kávy – budú ešte lesklejšie.
Na jednom plechu pečieme medovníčky približne rovnakej hrúbky a veľkosti. Medovníky po upečení uložíme do plechových dóz, medzi jednotlivé vrstvy dáme mikroténovú fóliu. Dobre uložené medovníky budú mäkké počas celých Vianoc.