Zemiakové pagáčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

zemiaky – 1 kg, hladká múka – 1 kg, vegeta – 2 PL, soľ – 1 PL, žĺtka – 2 ks, kyslá smotana – 1 kelímok, syr v črievku - 2 ks, Hera – 2 ks, sušené droždie – 10 – 14 g /podle typu/, olej na potieranie cesta, vajíčka na potieranie pagáčikov, kmín, ľan, sezam, slnečnica, syr – na posyp .

POSTUP PŘÍPRAVY

Kilo v šupke uvarených, vychladnutých zemiakov ošúpeme, nastrúhame, pridáme kilo hladkej múky, dve polievkové lyžice vegety alebo 1 lyžicu soli, dve žĺtka, dve roztopené Hery, dva syry v črievku, kelímok kyslej smotany, rozmrvenú kocku droždia a všetko riadne premiesime, kým sa cesto prestane lepiť na ruky. /neodporúčam zemiakové cesto robiť v domácej pekárničke/. Na hodinu odložíme do tepla. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, potrieme olejom, preložíme, potrieme olejom, znova preložíme a rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom, posypeme posýpkou (rasca, ľan, sezam, mak, slnečnica) a pečieme do zlatista 10 minút pri 180 stupňoch. Z uvedenej dávky vyjde asi 120 chutných, mäkučkých pagáčikov. Jedinou ich nevýhodou je, že dlho nevydržia, pretože sa hneď zjedia.

Inspirace z mimibazaru.