Kysnuté rožteky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg hladkej múky špeciál, 60 g kryštálový cukor, trošku soli, 1 celé vajce, 60 g masla rozpustíme v 6 dl mlieka a rozmiešať v tom 60 g čerstvého droždia. 250 g Hery (alebo Palmarín ) na potretie plechov. Maková plnka: 1 dl mlieka, 150 g cukru, 200 g maku, postrúhaná citrónová kôra, zomleté 3 ks klinčeky, trošku mletej škorice, hrozienka, 1 vanilkový cukor. Tvarohová plnka : 500 g hrudkový tvaroh, postrúhaná citrónová kôra, 2 žĺtky, trošku mletej škorice, 1 vanilkový cukor, práškový cukor podľa chuti. Rožteky môžete plniť aj svojou osvedčenou plnkou.

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetko spolu dobre vypracujeme na vláčne cesto. Necháme vykysnúť.
Ja to len premiešam v miske kyske tak, aby mi na dne neostala múka a nechám 2x kysnúť.

Zoberieme si 3 plechy. Heru (Palmarín) rozdelíme na 3 časti. Každú časť natrieme na hrubo na plechy.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 bochníky. Potom ešte každý bochník na polovice. Spolu máme 6 bochníkov.
Každý bochník vyvaľkáme do kruhu a rozdelíme na 8 častí. Široký okraj naplníme plnkou a zrolujeme do stredu. Na každom plechu pečieme 16 kusov. Pred pečením potrieme vyšľahaným vajíčkom.
Pečieme pri 180° C cca 25 minút.
Po upečení horúce potrieme rozpusteným maslom.
Je to dávka na 48 kusov rožtekov.