Maková torta s mandľovou posýpkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 1 šálka kryštálového cukru (200 ml), 3 žĺtky, 5 bielkov, 3 lyžice studenej vody, 1 šálka nemletého maku, 1 šálka polohrubej múky, pol balíčka prášku do pečiva KRÉM: 1 balíček Zlatého klasu, 500 ml mlieka, 250g masla, 2 žĺtky, 1 balíček vanilínového cukru, 100g práškového cukru, rum POSÝPKA: 300g olúpaných posekaných mandlí, 50g masla, pol šálky kryštálového cukru (100ml)

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto: žĺtky s polovicou cukru vymiešame dopenista, ku koncu pridáme 3 lyžičky vody. Z bielkov a zo zvyšku cukru vyšľaháme tuhý sneh. Mak zmiešame s múkou a kypriacim práškom. Opatrne pridáme žĺtky so snehom a múku s makom. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a upečieme. cca 30-40 minút na 180 C.

Krém: V 100 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas, zvyšok mlieka dáme variť. Do horúceho vlejeme rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo dobre vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom a 2 žĺtkami. Pridáme vychladnutý puding a vymiešame hladký krém.
Upečený vychladnutý korpus rozkrojíme na 3 časti. Každý plát poriadne pokvapkáme rumom a natrieme krémom.

Posýpka: Olúpané posekané mandle jemne opražíme na 50g masla. Pridáme 100ml (pol šálky) kryštálového cukru a miešame, až sa cukor skaramelizuje a vzniknú malé hrudky. Vrch torty posypeme skaramelizovanými mandlami a dáme vychladnúť.

skaramelizované mandle na povrchu