Párance



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 balenie cestovín špecle (majú v Lidli - Egg spätzle), 4-5 zemiakov, 1 kocka masla, olej, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Na začiatku si dáme variť vodu na špecle. Keď sa voda varí, neošúpané zemiaky umyjeme a pokrájame na hrubšie štvrťky, ktoré dáme do kuchty, kde sme dali asi tak 1,5 lyžice oleja + pol lyžičky vody, soľ ,premiešame, kuchtu zavrieme a dáme na plyn, zapneme. (naozaj stačí len toľko oleja a toľko vody, zemiaky vodu aj pustia, treba zachovať toto množstvo oleja a vody, pretože tie zemiaky "nachytajú" chuť pečených zemiakov, resp. zemiakov v šupke). Akonáhe začne kuchta vypúšťať paru, stopneme tak 4-5 minút a vypneme plyn a necháme, kým sa kuchta odtlakuje. Medzitým voda vrie, tak do nej šupneme tie špecle z Lidla, uvaríme tak do polomäkka, vypneme, necháme dôjsť a keď sú už mäkké, scedíme, neprelievame studenou vodou, trochu olejom a maslom premastíme, pričom maslo si rozpustíme, ešte ho budeme potrebovať na zaliatie zemiakov aj so špeclami. Keď kuchta odtlakuje, otvoríme, zemiaky premiešame (tá kuchta ich dokáže tak chuťovo pripraviť ako pečené zemiaky), roztlačíme vidličkou aj so šupou. Teraz si zoberieme sklenú misu, alebo akúkoľvek misu väčšiu, do ktorej dáme časť uvarených špeclov, na ne časť pretlačených zemiakov, osolíme, prelejeme maslom a premiešame, potom zas špecle, zemiaky, osolíme a prelejeme maslom, premiešame, dosť ťažko sa to mieša, je to také hutnejšie, ale ja ešte pridám tak pol lyžice oleja, aby sa to lepšie miešalo, to maslo samo osebe dosť spojí tie zemiaky aj so špeclami. Toto jedlo je veľmi sýte, moja dcéra ho má strašne rada.

Naozaj sú neskutočne dobré a sýte.
Sfotila som balenie špeclov, ktoré ja na toto jedlo používam.
Prajem dobrú chuť :-)