Orechové rožky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto: 180 ml mlieka, 100 g Hery, 2 vajcia, 500 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 3 lyžičky sušeného droždia alebo 3/4 čerstvého, štipka soli++++

orechová plnka: 0,5 - 1 dl šľahačkovej smotany alebo smotany na varenie, kryšt. cukor, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, 200 g mletých orechov

POSTUP PŘÍPRAVY

Vynikajúce, voňavé a jemnučké! Mňam! Ostatné v obrázkovom postupe:-). Na fotke je necelá polovica celkového počtu :-) - a to je pizza tanier!

Cesto som pripravovala v pekárničke, po vykysnutí som ho rozvaľkala na tenký plát a vykrajovala trojuholníčky, plnila plnkou, zvinula a nechala 1/2 - 1 hodinu podkysnúť. Pečie sa v predhriatej rúre pri 175 stupňoch asi 15 - 20 minút. Pred vložením do rúry som vrch potrela rozšľahaným bielkom.
Plnka je veľmi jednoduchá a rýchla: smotanu s cukrami dáme zovrieť, primiešame mleté orechy a citrónovú kôru. Z tejto dávky mi vyšlo 20 stredne veľkých rožkov.
Po naplnení som nechala na plechu rožky trocha podkysnúť. S druhou dávkou som sa musela ponáhľať a nenechala som dostatok času na ďaľšie kysnutie a rožky sa mi začali trhať! Takže cesto treba nechať odpočívať po konečnom tvarovaní aspoň pol hodinku!