Slivkový Tarte Tartin...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300g lístkového cesta, 130g kryštálového cukru, 50g masla, 50ml vody...asi 1 kg sliviek, 15g rozpusteného masla

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskôr si pripravíme lístkové cesto, rozvaľkáme ho natenko a priložíme koláčovú formu, v ktorej "Tarte Tatin" budeme piecť, obrežeme a zvyšok cesta odložíme /pokojne aj do mrazáku, v budúcnosti sa dá využiť/. Necháme si len kruh, ktorý sme získali.




Na panvici alebo v kastróliku rozpustíme cukor, ktorý po rozpustení zalejeme teplou vodou a necháme prípadné hrudky rozpustiť. Odstavíme zo sporáka a vmiešame 50g masla. Hotovú omáčku rozotrieme na dno koláčovej formy. Slivky si odkôstkujeme a prekrojíme napoly. Nahusto poukladáme na dno koláčovej formy do karamelovej omáčky. Slivky, ktoré zostanú nakrájame na 1/4 a poukladáme do vzniknutých medzier. Potrieme rozpusteným maslom a pečieme na 195 °C 25 minút.Potom opatrne priložíme lístkové cesto a dôkladne ho na predpečené slivky popritláčame, popicháme vidličkou. Pečieme ešte 30 minút na tej istej teplote. Vyberieme z rúry a necháme 5 minút postáť. Potom si na vrch koláča priložíme tanier, rýchlym pohybom /najlepšie nad drezom, pretože nám vytečie trocha šťavy/ pretočíme. Po vychladnutí môžeme pokrájať...