Cuketové fašírky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cca 250 g už očistenej a najemno nastrúhanej cukety (ak máte mladučkú a tenkú - ako šalátové uhorky - tak strúham aj s jadierkami - sú ešte jemnučké a obsahujú veľké množstvo zinku, tak by ich bolo škoda tam nedať), cca 10 dkg tvrdého syra (môžete ho dať aj viac), 1 stredne veľká mrkva, 3 navŕšené lyžice ovsených výberových vločiek, 1 vajíčko, strúhanka, soľ, 1 strúčik cesnaku, olej na vyprážanie
POSTUP PŘÍPRAVY
Jeden z dlhoročných zeleninových receptov mojej mamky, o ktorý by som sa chcela s Vami podeliť. Moje deti zjedia vločky len vtedy, keď sú dobre zamaskované. A ja ich dávam do všetkych fašírok a plniek, ktoré robím :-) Sú výborné. Skúste.
 |
potrebné suroviny - mrkvu a cuketu nastrúham na tenučké rezančeky, kúštik z cukety si nechám, ten postrúham na hrubé rezance, syr na hrubé rezance |
 |
cuketu trošku posolím, rozmiešam s vajíčkom... |
 |
pridám vločky, mrkvu, syr a premiešam |
 |
pridám pretlačený strúčik cesnaku /nemusíte si ho tam dávať, ak nechcete/ a strúhanku opatrne - len také množstvo, aby masa bola lepkavejšia a musí držať pokope |
 |
ak ešte treba, dosolíme. Nedávajte tam cibuľu - pripiekla by sa a fašírky by boli horké. Z tohto by sa mali dať tvarovať guľky... |
 |
guľky poobhadzujem strúhankou pomocou lyžice |
 |
z tohto množstva mi vyšlo 13 kúskov |
 |
fašírky nesmú byť veľmi tenké - guľku tesne pred vyprážaním len jemne stlačím v dlaniach |
 |
nie na veľmi prudkom ohni vypražiť dozlata - robia sa rýchlo, takže neodbieham - *obraciam drevenými lopatkami* |
 |
hotové dávam na papierový obrúsok a nezakrývam |
 |
podávame *poloteplé - aby sa to vo vnútri pekne spojilo* s kašou, opekanými zemiakmi, hranolkami, alebo na štvrťky uvarenými zemiakmi a jemne premiešané maslom... Sú výborné aj studené - len tak s chlebíkom, horčicou, cibuľou... |
 |
šalátik bol zo cherry paradajok a mladej cibuľky. Chutí k tomu skvelo aj uhorkový, bulharský šalát z čerstvej zeleniny, alebo akýkoľvek čerstvý zeleninový šalát, či jemný dresing. |