Sterilizovaná kápia do šalátov



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 1 liter vody potrebujeme: 2 dl octu, 1 dl oleja, 50 g kryštálového cukru, 20 g soli, feferónka - nemusí byť -, nové korenie čierne korenie, bobkový list, kápia

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento nálev mám od mojej maminy, ale nezaváram ju celú ani ju neobáram ako ona, ale nakrájam, natlačím, zalejem, sterilizujem. Používam ju do šalátov spolu s nálevom, ktorý nikdy nevylievam.


POSTUP:

Kápiu umyjeme, očistíme, nakrájame na rezance, natlačíme do pohárov a zalejeme nálevom, ktorý si pripravíme zvarením všetkých surovín. Mala som 4 kg kápie, urobila som 18 pohárikov a nálev som si uvarila z 2 a pol litra vody. Sterilizácia - plech vyložíme novinami, poukladáme poháre, na plech nalejeme vody po okraj a pri 100°C sterilizujeme 1 hodinu. Potom uložíme pod "deku", kým nevychladne.