
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 4 vajcia, 60 g kryštálového cukru, 1 lyžička olej, 3 g kakaa, 75 g polohrubej múky, 1 lyžička Solamylu, 6 g prášku do pečiva ********** Čokoládová plnka: 3 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 3 lyžice kakaa, 250 g masla, lyžica práškového cukru, 0,2 dcl rum ********** Na potretie vnútri: černicový lekvár ********** Na vrch: 100 g čokoláda na varenie, 40 g Cera, trochu masla zmiešaného s cukrom na zdobenie
POSTUP PŘÍPRAVY
Okrúhly hrniec s priemerom 18 cm.
![]() |
Bielka vyšľaháme do tuha. Postupne zapracujeme kryštálový cukor, potom pridáme žĺtka a keď je to už dobre vymiešané aj 1 lyžičku oleja. V druhej miske si zmiešame múku, solamyl, kakao a prášok do pečiva a túto zmes už len pomaly preosievame a ručne primiešavame do vajíčkovej hmoty. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (v mojom prípade hrnca) a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 40 minút (najprv pečieme na strednej mriežke, potom zložíme o jednu nižšie). Po upečení necháme vo forme trochu vychladnúť, potom vyklopíme a necháme vychladnúť celkom. |
![]() |
Na čokoládovú plnku šľaháme mixérom nad parou vajcia s kryštálovým cukrom a kakaom, asi 15 minút. Necháme mierne vychladnúť a potom zamiešame do vymiešaného masla, ktoré sme rozmiešali s lyžicou cukru a rumom. |
![]() |
Upečený korpus dvakrát prerežeme. Prvý plát cesta potrieme lekvárom a natrieme tretinu plnky. Potom položíme druhý plát cesta a trochu popritláčame. Znovu zopakujeme lekvár a druhá tretina plnky, položíme tretí plát cesta a opäť popritláčame. Vrch potrieme tenkou vrstvou lekváru a potom vrch aj boky potrieme poslednou tretinou plnky, pričom si trochu plnky necháme na zdobenie. |
![]() |
Keď krém na torte stuhe, polejeme celú tortu pripravenou čokoládovou polevou. Znovu dáme stuhnúť do chladničky. Po chvíli vyberieme a ozdobíme podľa fantázie. Potom už len napicháme sviečky a môžeme blahoželať. |