Metrový koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 5 vajec, 200 g práškového cukru, 125 ml teplej vody, 125 ml oleja, 1 prášok do pečiva, 250 g polohrubej múky, lyžička kakaa ********** Plnka: 500 ml mlieka, 1 balíček Zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 150 g práškový cukor, 3 lyžice tuzemského umu, 250 g masla ********** Poleva: 100 g čokolády na varenie, 40 g Cera
POSTUP PŘÍPRAVY
2 x forma srnčí chrbát
 |
Žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridáme vodu, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. V druhej miske si vytrepeme sneh z bielkov. Vyšľahaný sneh opatrne vareškou vmiešame do žĺtkovej hmoty. |
 |
Cesto rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice pridáme lyžičku kakaa. Obidve cestá vylejeme do vymastených a múkou vysypaných foriem na srnčí chrbát a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov, kým sa cesto nezačne oddeľovať od strán formy. Ak by nám zhora priháralo môžeme pekáče počas pečenia prikyť alobalom. |
 |
Upečené cestá necháme trochu vychladnúť, potom vyklopíme z foriem a necháme vychladnúť úplne. Vychladnuté potom krájame podľa rebier na chlebíčky. |
 |
Z mlieka, Zlatého klasu, práškového cukru, rumu a vanilkového cukru si uvaríme hustú kašu. V druhej miske si rozmiešame zmäknuté maslo. Do maslovej hmoty pomaly zamiešavame vychladnutú pudingovú kašu. |
 |
Pripravenú plnku postupne natierame na nakrájané chlebíčky, pričom striedame biely a kakaový chlebík. Striedavé biele a kakaové chlebíčky si pripravíme tak, aby nám vznikli dva rovnako dlhé koláče. |
 |
Zvyšnou plnkou potrieme vrch koláča a dáme stuhnúť do chladničky. Keď koláč trochu stuhne, polejeme ho pripravenou čokoládovou polevou a dáme stuhnúť do chladničky. |
 |
Krájame šikmo, aby koláč v reze pekne ukázal. |