Lokše z kyslého mlieka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
hrubá múka, polohrubá múka, kyslé mlieko, soľ, sóda bb (alebo prášok do pečiva), maslo
POSTUP PŘÍPRAVY
Mlieko vylejeme do misky, prisypeme obe múky v množstve pribl. 1:1, osolíme, pridáme cca 1 lyžičku sódy bb- vypracujeme cesto (množstvo múky presne neviem udať, ja to robím od oka, postupne pridávam múku, kým nevznikne jemné, lepkavé cesto).- z cesta spracujeme valec, ktorý pokrájame na širšie kolieska. Koliesko vyvaľkáme (treba múku, lepí sa) na hrúbku cca 0.5 cm.
1. opečieme nasucho na kolese alebo panvici
alebo
2. vyprážame na na rozpálenom oleji
Potrieme rozpusteným maslom a osolíme. Výborne sa k tomu hodí acidko ,)