Bazalkové ravioly s hlivou ustricovou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto na ravioly: cca 300 g hl. múky, 1 vajíčko, asi 1 dcl vody, soľ plnka: hliva ustricová, soľ, korenie, bazalka, sušené paradajky, parmezán (mozarella), cibuľa, olivový olej na poliatie: olivový olej, bazalka, parmezán, alebo druhá verzia - slaninka, slnečnicové semiačka

POSTUP PŘÍPRAVY

Včera som v repríze videla v relácii Tajomstvo mojej kuchyne receptík na ravioly s hlivou, vyzeral tak chutne, že dnes som ho svojim chlapom urobila na obed - rada sa podelím s jeho prípravou aj s vami :)...

Najprv si pripravíme cesto - z múky, vajíčka, trošku soli a vody pripravíme hladké cesto
... tak nejako
kým cesto odpočíva, umyjeme bazalku
a nasekáme na drobno
Cestko si vyvaľkáme, nakrájame na pásy a každý druhý pás posypeme bazalkou
Bazalkové pásy prikryjeme "čistými" (ak sa vám nepodarí odrezať rovnako široké pásy, môžete si posypať len polovicu jedného pásu a prikryť druhou polovicou
Pásy znovu vyvaľkáme, vznikne nám bazalkové cesto - mňam
Pásy necháme oddychovať a ideme na plnku - na obrázku mi chýba syr, originál by mal ísť do plnky parmezán, ktorý som ja doma nemala, tak som ho nahradila mozarellou a bolo dobré aj tak ,)
nasekáme sušené paradajky
aj hlivu ustricovú si nakrájame - ja som použila len klobúčiky, nôžky sú u tejto huby tuhšie, odložila som si ich do polievky
Na olivovom oleji si speníme cibuľku, osolíme, okoreníme, pridáme bazalku a hlivu,
hliva pustí šťavu, necháme podusiť, kým sa takmer neodparí šťava Pridáme nakrájané sušené paradajky
nakoniec pridáme syr - mozarella sa v teplom stave naťahovala, ale po vychladnutí to už bolo ok
Na bazalkové pásy kladieme kôpky mierne vychladnutej plnky - v dostatočnom odstupe, ravioly budú dosť veľké
preložíme druhým pásom a upevníme prstami (môžete aj potrieť spoje bielkom, vodou, ale netreba, ak pevne pritisnete, bude to držať)
- asi tak nejako
pohárikom naznačím (nie prekrojiť!) kruhy v mieste plnky
Vykrojím štvorce a po obvode ešte upevním vidličkou - vznikne zároveň pekný vzor (tie moje ravioly nie sú zrovna nádherné, už som sa dosť ponáhľala :( )
Ravioly vyvaríme vo vriacej osolenej vode (kým nevyplávajú, cca 4 minútky) a zatiaľ si oškvaríme slaninku, ku koncu som k nej pridala slnečnicové semiačka. Kto chce inú zdravšiu verziu, nech si na olivovom oleji ešte osmahne bazalku.
Ravioly si na tanieri polejeme slaninkou so semiačkami, alebo bazalkovým olejom, príp. posypeme parmezánom. Prajem dobrú chuť :)