Najúžasnejšie nadýchané kysnute cesto - škoricové hniezda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: - 2 šálky mlieka - 1/2 šálky oleja - 1/2 šálky kryštálového cukru - 1 kocka droždia - 4 a pol šálky hladkej múky - 1/2 ČL sódy - 1/2 ČL prášku do pečenia - 1/2 ČL soli Ja som z cesta robila skoricove hniezda s jablk.karam. polevou: Náplň: - 3/4 šálky kryštálového cukru - 2-3 PL mletej škorice - 150 gr roztopeného masla Karamelovo-jablková poleva: - 100 g masla - 1 šálka cukru - 2 PL mlieka alebo smotany - 2 PL jablkového brandy, alebo jablkového džúsu (nemusí byť) - 2 menšie jablká - hrst orechov

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento úžasný recept mam z internetu, možno tu uz aj je- ale nevidela som ho,tak ho vkladam, aby ste aj vy mohli vyskúšat toto úžasné cesto. Dá sa využiť na veľa spôsobov- napr. na plech s rôznym ovocím a mrveničkou, alebo skoricove hniezda,ktoré zboznujem!
Takže postup:
kvasok- klasika teple mlieko+cukor+drozdie nechať odpočinut kým nezačne pracovať
Potom kvasok zmiešame so všetkým ostatným prísadami a nechať vykysnut aspoň 1hod - hlavný zlepšovak je soda a kypr.prasok kt.zabezpecia. ze cesto je fantasticky nadýchané. Po vykysnutí spracovať ľubovoľne a piect dozlatova cca 20-30 min.na 170-180´C.
Ja som robila skoricove hniezda na 2 sposoby. Jeden plech - rozgulat cesto na obdlznik, potrieť rozp.maslom+cukor+skorica Zrolovat,nakrajat a poukladat vedľa seba na vymasteny plech.
Druhý plech som šla podľa receptu autorky. Rozpustit maslo,cukor,jablk.dzus,prip,nejaké brandy, smotana.
Nechať vybublotat,a odstaviť. Tuto hustu zmes vyliat na spodok pekacika/tort.formy, na to pokrajane jablcka na malé kúsky, a ja som este pridala pokraj.orechy.
Na tuto zmes idu osie hniezda tesne vedľa seba.Po upeceni hneď prevratit naopak a vyklopit z formy...

.
.