
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto prvé: 15 dkg kryštálového cukru, 1/2 l mlieka, 1 vajíčko, 1 kocka droždia, hrubá múka podľa potreby /cca 10-15 dkg/ ,2 vrecúška vanilkového cukru Cesto druhé: 1 kg polohrubej múky, 1 palmarin, soľ
POSTUP PŘÍPRAVY
Cesto prvé:
všetky suroviny zmiešame na cesto,ktoré vyzerá ako klasické palacinkové. Hrubá múka je uvedená od oka,každá gazdinka má nejakú predstavu,ako je tekuté palacinkové cesto a pravdu povediac, každá múka je iná, tak preto neudávam presnú gramáž.
Cesto druhé:
polohrubú múku zmiešame s palmarinom a troškou soli,neľakajte sa,vznikne sypká hmota.
Palacinkové cesto necháme jednu hodinu kysnúť.
Obe cestá zmiešame a necháme pekne vykysnúť. A je ho pomerne dosť, miska, v ktorej je odfotené, má objem skoro 4 litre.
Takto pripravené cesto sa dá použiť na akékoľvek kysnuté koláče, pečené buchty, plnené rožky, /lekvár, orechy, tvaroh a pod./ je ľahké, nadýchané a ešte sa nestalo, aby nevykyslo alebo sa jednoducho nevydarilo.
Vo fotopostupe mám odkaz na fantastické rožky plnené tvarohom pečené z tohto cesta.
![]() |
Cesto prvé |
![]() |
Takto vyzerá po hodine vykysnuté palacinkové cesto. Druhé cesto som nefotila, lebo je to len múka rozmiešaná so soľou a tukom. |
![]() |
Obe zmiešané cestá nám po čase takto krásne spolu vykynú. |
![]() |
rožky upečené z tohto cesta podľa môjho receptu :http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=43385&user=64974 |