Úžasné voňavé talianske "risotto"



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

... za tento recept vďačím bývalému spolužiakovi z VŠ (ahoj Robo) ... voňavé, chutné, úplne niečo iné ako naše rizoto, resp. rizoto, ktoré ponúkajú bežné reštaurácie ... mňaaaaaaaaaaaaaaaam... potrebujeme : 1 šálku ryže určenej na rizoto (napr. Arborio, Carnaroli) - RYŽU NEUMÝVAME, zeleninový vývar - cca 1,5 l, 1-1,5 dl bieleho vína, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, petržlenovú vňať, šťavu z 1 limetky (príp. citróna), min. 50 g strúhaný parmezán alebo Grana padano (prípadne syr podobného typu), maslo, soľ, korenie, sterilizovaná tmavá fazuľa (1 konzerva), sterilizované hríby - nemusí byť - ja robím len čisté so syrom, ale môže byť aj s mäskom, zeleninou a podobne

POSTUP PŘÍPRAVY

... v hrnci rozohrejeme olivový olej (ja používam extra virgin, pretože iný doma nemám väčšinou)
... vhodíme nadrobno pokrájanú cibuľu a trošku neskôr cesnak (nemusí byť), opražíme do sklovita
... vsypeme NEUMYTÚ ryžu a premiešame, aby sa všetka obalila olejom
... pridáme víno, chvíľočku (cca 5-7 minút) miešame, pokiaľ sa neodparí alkohol
... potom už len postupne po naberačkách prilievame horúci vývar a miešame, a miešame, a miešame až
pokiaľ sa ryža neuvarí (ale nerozvarí) ... trvá to veru aj dobrú pol hodinku
... keď je ryža akurát, dochutíme šťavou z limetky (citróna), pridáme hrsť nasekanej petržlenovej vňate a všetok
strúhaný syr, premiešame, vypneme, na vrch hodíme pár kúskov masla - nemiešame, len necháme pod pokrievkou 10 minút odpočívať
... pred podávaním premiešame a podávame posypané strúhaným parmezánom alebo syrom podobného
typu (neoplatí sa na syre šetriť, dodá úžasnú chuť - ja používam parmezán alebo Grana Padano, ale nemusel by byť zlý syr Pecorino - musím vyskúšať)

... ak chceme do rizota pridať hríbiky alebo fazuľu, či hotové kúsky mäsa - tieto vložíme cca 10-15 pred dokončením

... základné rizoto (bez mäsa, hríbov, fazule - len so syrom) je chutné aj na studeno a možno ho použiť aj ako prílohu k mäsku ... u nás sa iné už nerobí

... pripravíme si suroviny ... ryžu na risotto
... biele vínko ...
... nasekanú petržlenovú vňať, strúhaný parmezán, limetku ... okrem toho 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, petržlenovú vňať, šťavu z 1 limetky (príp. citróna), min. 50 g strúhaný parmezán alebo Grana padano (prípadne syr podobného typu), maslo, soľ, korenie, sterilizovaná tmavá fazuľa (1 konzerva), sterilizované hríby, na prírodno orestované mäsko - podľa chuti (ja väčšinou robím len čisté, so syrom, ktoré je možno jesť samotné alebo ako prílohu k mäsku)
... na rozpálenom olivovom oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak
... pridáme NEUMYTÚ ryžu...
... dobre obalíme v oleji ...
... zalejeme vínom a necháme vydusiť alkohol ...
... následne pridávame za stáleho miešania vývar až pokiaľ nie je ryža uvarená (nemala by byť rozvarená ani tvrdá) ...
... keď je ryža uvarená pridáme limetkovú alebo citrónovú šťavu (ja dávam cca z 1/4 limety alebo citróna) a posekanú petržlenovú vňať ...
... zamiešame ....
... pridáme strúhaný parmezán alebo iný voňavý syr a dobre premiešame ...
... pridáme pár kúskov klasického masla ...
... prikryjeme a necháme cca 10 minúť stáť ...
... takto vyzerá risotto po odkrytí ... dobre premiešame ..