Jablkovo - čučoriedkový pie...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300g hladkej múky, 175g zmäknutého masla alebo Hery, 1 PL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 4-6 PL vody ♠♥♠ 500g očistených jabĺk, 300g čučoriedok, 80g kryštálového cukru ♠♥♠ 25g zmäknutého masla alebo Hery, 2 žĺtky, 80g kryštálového cukru, 2 PL škrobovej múčky

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskôr si pripravíme cesto...do múky nasekáme zmäknutú Heru alebo maslo, pridáme kryštálový cukor a soľ, zarobíme cesto, do ktorého pridávame vodu podľa potreby /mne stačili 4 PL/, stačí toľko, aby sa cestíčko dalo "dokopy". Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme 30 minút v chladničke.





Zatiaľ si pripravíme jablká, očistíme ich vykrojíme jaderníky a nakrájame na kocky, dáme do misky, zasypeme 80 g kryštálového cukru, čučoriedky umyjeme necháme odkvapkať a a 200g z nich pridáme k jablkám, zvyšok odložíme.





25g masla, 80g kryštálového cukru, žĺtky a škrobovú múčku vymiešame.





Pripravíme si formu na koláčik: vymastíme ju a vysypeme múkou. Cesto vytiahneme z chladničky, rozdelíme na 2/3 a 1/3. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko, prenesieme do formy, vyložíme ním aj boky formy. Maslovo žĺtkovú zmes vylejeme na pripravené cesto, lyžicou rozotrieme po spodku a bokoch. Z ovocia zlejeme šťavu a rozsypeme ho na pripravené cesto, vrch posypeme zvyšnými čučoriedkami.
Odloženú 1/3 cesta vyvaľkáme natenko, ostriežkou alebo ostrým nožom nakrájame pásiky asi 1 cm široké, poukladáme na koláčik ako mriežku, pritlačíme a šupneme do rúry. Najskôr pečieme 10 minút na 200°C, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme ešte 1 hodinku.
Vyberieme a necháme vychladnúť. Podávame s osladenou šľahačkou alebo s vanilkovou zmrzlinou.

a tu je s vanilkovou zmrzlinou...