Ríbezľovo jahodové svieže rezy.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 vajec, 5 PL polohrubej múky, 5 PL hladkej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 5 PL kryštálového cukru, 5 PL oleja, 5 PL vody KRÉM: 300ml jahodového jogurtu, 200g neochutenej Lučiny alebo tvarohu, 150ml kyslej smotany, 250ml smotany na šľahanie, 180g práškového cukru, 2 PL práškovej želatíny, 1 dl horúcej vody 150g ríbezlí /umytých a osušených/, 100g jahodového alebo ríbezľového džemu POLEVA: 800ml horúcej vody, 100ml jahodového sirupu, 2 PL práškovej želatíny.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vajcia a cukor spolu vyšľaháme do peny /kým nezdvojnásobí svoj objem/, prilejeme olej a vodu a ešte prešľaháme. Obe múky zmiešame aj s kypriacim práškom a vsypeme do masy, premiešame. Zmes vylejeme na vymastený a polohrubou múkou vysypaný hlbší plech a pečieme na 180 °C asi 15 - 20 minút. Necháme vychladnúť a potrieme džemom /jahodovým alebo ríbezľovým/.
Krém: 2 PL práškovej želatíny a 1 dl horúcej vody zmiešame a želatínu necháme rozpustiť. Lučinu, kyslú smotanu a jogurty vymiešame, prisypeme práškový cukor a premiešame. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha a zľahka primiešame k pripravenému krému. Do rozpustenej želatíny vmiešame asi 2 PL krému /aby sa želatíny nesekla/ a potom takto pripravenú želatínu zľahka vmiešame do krému. Nakoniec ešte vidličkou opatrne vmiešame polovicu umytých a osušených ríbezlí. Rozotrieme na korpus, posypeme zvyškom ríbezlí a necháme schladiť.
Poleva: Do horúcej vody vmiešame jahodový sirup a 2 Pl práškovej želatíny, necháme rozpustiť a schladiť na izbovú teplotu. Potom pomaly polejeme povrch koláčika a necháme dobre stuhnúť.