ČILI ČALAMÁDA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kapusta, uhorky, cibuľa, paprika, čili papričky, Zelko, ocot, voda, cukor, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

0,5 kg uhoriek nakladačiek a 2 šalátové uhorky som nastrúhal na kolieska, 0,5 kg mrkvy som nastrúhal na jemnom strúhadle, 1 hlávku červenej kapusty, 0,5 kg mladej cibule, pol kila červenej papriky a 10 fialových čili papričiek bez zrniek som nakrájal na drobné slížiky. Všetko som dobre premiešal, natlačil do 6 litrového vedierka a cez sitko zalial vychladnutým, prevareným nálevom vyrobeným z 2 deci octu, 2 deci vody, 2 lyžíc soli alebo Vegety, 2 lyžíc cukru, 100 gramového balíčka Zelka. Nálevu stačí 4 deci, pretože zelenina pustí vlastnú šťavu. Vedierko som uzatvoril a odložil na tmavé miesto. Na druhý deň som čalamádu natlačil do pohárov aj s nálevom tak 1-2 cm pod horný okraj, uzatvoril viečkami a sterilizoval 20 minút pri teplote 85 stupňov. Poháre som nechal vychladnúť zabalené v deke. Z uvedenej dávky vyšli štyri 7-decové poháre a ešte niečo navyše.