Bartošovská cuketa



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1000 g - cuketa, 150 g - cibuľa, 70 g - maslo, 100 – 150 g - tvrdý syr, soľ , čierne korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Cuketu ošúpeme, nakrájame ju na plátky (alebo nastrúhame na kolieska na strúhadle, ktorým sa strúhajú uhorky), cibuľu nakrájame na jemno, syr nastrúhame nahrubo. Vo väčšej panvici speníme maslo, na ktorom si do sklovita spražíme cibuľu. Keď je cibuľa hotová, pridáme cuketu, ktorú si osolíme dvoma štipkami soli a opatrne premiešame. Následne prikryjeme pokrievkou a dusíme do mäkka. Občas premiešame. Dusíme cca 15 min na strednom plameni. Cuketa má byť sklovitá a pustiť šťavu. Podľa chuti okoreníme mletým čiernym korením a premiešame. Pridáme nastrúhaný syr a miešame, kým sa syr neroztopí. Dosolíme, môžeme ešte dochutiť mletým čiernym korením (znesie aj viac mčk). Podávame s chlebom. Recept môže byť doplnený o šunku alebo salámu nakrájanú na rezance, ktoré sa opečú s cibuľou ešte pred pridaním cukety. Dobrú chuť.

Budeme potrebovať 1kg cukety, 150g cibule, 70g masla, 100-150g tvrdého syra, soľ, mleté čierne korenie
Cuketu ošúpeme, nakrájame ju na plátky (alebo nastrúhame na kolieska na strúhadle, ktorým sa strúhajú uhorky), cibuľu nakrájame na jemno, syr nastrúhame nahrubo. Vo väčšej panvici speníme maslo, na ktorom si do sklovita spražíme cibuľu.
Keď je cibuľa hotová, pridáme cuketu, ktorú si osolíme dvoma štipkami soli a opatrne premiešame. Následne prikryjeme pokrievkou a dusíme do mäkka. Občas premiešame. Dusíme cca 15 min na strednom plameni. Cuketa má byť sklovitá a pustiť šťavu.
Podľa chuti okoreníme mletým čiernym korením a premiešame.
Pridáme nastrúhaný syr a miešame, kým sa syr neroztopí. Dosolíme, môžeme ešte dochutiť mletým čiernym korením (znesie aj viac mčk). Podávame s chlebom. Recept môže byť doplnený o šunku alebo salámu nakrájanú na rezance, ktoré sa opečú s cibuľou ešte pred pridaním cukety. Dobrú chuť.