ČALAMÁDA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kapusta, uhorky, cibuľa, paprika, čili papričky, Zelko, ocot, voda, cukor, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

1,5 kg uhoriek nakladačiek som nastrúhal na hrubom strúhadle a 0,5 kg na jemné kolieska, 0,5 kg mrkvy som nastrúhal na jemnom strúhadle, 0,5 kg mrkvy na hrubom strúhadle. 1 hlávku bielej kapusty, 1 kg mladej cibule, pol kila zelenej a pol kila červenej papriky som nakrájal na drobné slížiky. Všetko som dobre premiešal, natlačil do 6 litrového vedierka a cez sitko zalial vychladnutým, prevareným nálevom vyrobeným z 2 deci octu, 2 deci vody, 3-4 čili papričiek, 2 lyžíc soli alebo Vegety, 2 lyžíc cukru, 100 gramového balíčka Zelka. Nálevu stačí 4 deci, pretože zelenina pustí vlastnú šťavu. Vedierko som uzatvoril a odložil na tmavé miesto. Na druhý deň som čalamádu natlačil do pohárov aj s nálevom tak 1-2 cm pod horný okraj, uzatvoril viečkami a sterilizoval 20 minút pri teplote 85 stupňov. Poháre som nechal vychladnúť zabalené v deke. Z uvedenej dávky vyšlo šesť 7-decových pohárov.