Marinády na mäso

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Grilovačka môže začať. Tí ktorý nemajú možnosť grilovať si môžu mäso urobiť aj doma na panvici . :-))

POSTUP PŘÍPRAVY

Citrónová
V miske rozšľaháme 4 PL olivového oleja s 2 PL citrónovej šťavy. Ošúpeme a najemno nasekáme 1 menšiu cibuľu a spolu s 1 PL provensalského korenia zamiešame do olejovo- -citrónového základu. Nakoniec ochutíme soľou a korením, zakryjeme fóliou a dáme aspoň na 30 minút odležať do chladničky. Marináda sa vynikajúco hodí na ryby alebo kuracie prsia.
Pivná
V mise premiešame 2 PL kečupu s 2 PL sójovej omáčky, 2 roztlačenými strúčikmi cesnaku a s najemno nasekaným tymianom a rozmarínom. Zalejeme 300 ml svetlého piva a dobre rozmiešame. Mäso naklepeme, osolíme a naložíme na noc do marinády. Je vhodná na bravčové či hovädzie mäso.
Medovo-zázvorová
Väčší koreň zázvoru ošúpeme, nasekáme nadrobno a spolu s pretlačenými 8 strúčikmi cesnaku zmiešame vo väčšej mise. Pridáme 4 PL medu, podľa chuti kečup, petržlenovú vňať, 2 PL sójovej omáčky, 1 ČL mletého koriandra, 1 PL worcesterskej omáčky, soľ, mleté čierne korenie a olivový olej. Do pripravenej marinády vložíme kuracie mäso a necháme ho marinovať na chladnom mieste minimálne 1 hodinu.
Jogurtová
Do 300 ml bieleho jogurtu vmiešame 2 PL oleja, 3 PL orientálnej zmesi korenia (tandoori masala, garam masala) a 1 strúčik cesnaku rozotretý so soľou. Marinádu zakryjeme a dáme na 30 minút odstáť do chladničky. Jahňacie alebo hydinové mäso, ktoré sa na marinádu hodí najlepšie, už nesolíme, keďže marináda je slaná.
Sladkokyslá
Najprv v miske zmiešame 60 ml marhuľového alebo ananásového džúsu s 1 PL vínneho octu, potom pridáme 1 PL oleja a 1 PL tekutého medu. Dochutíme korením čili a karí a približne 2 PL marhuľového džemu. Pred naložením bravčového alebo hydinového mäsa necháme marinádu 30 minút odležať.
Vínová
Do väčšej misy roztlačíme 3 strúčiky cesnaku, zmiešame s 5 PL červeného vína, 5 PL olivového oleja, 2 PL kečupu, s 2 PL worcesterskej omáčky a s 1 PL nasekaných byliniek (oregano, tymian, rozmarín). Môžeme pridať i niekoľko zrniečok borievky. Marináda sa hodí na divinu a hovädzinu.
Horčicová
V mise zmiešame 4 PL plnotučnej horčice s 1 PL horčičných semien. Do horčicovej zmesi prilejeme 100 ml tmavého piva a postupne zapracujeme niekoľko lyžičiek medu. Nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme. Do marinády vložíme bravčové rezne a necháme 4 až 6 hodín odstáť v chlade.
Barbecue
Vo väčšej mise zmiešame 10 PL ostrejšieho kečupu s 250 ml kolového nápoja. Do zmesi pridáme 3 roztlačené strúčiky cesnaku s 1 ČL tabasca. Osolíme a okoreníme. Marináda sa vynikajúco hodí na rebierka a kuracie krídelká.
Sójová
V miske zmiešame 3 PL hnedého cukru s 1 PL sherry a 2 PL sójovej omáčky. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Do zmesi zapracujeme 1 PL sezamového oleja, štipku korenia čili, 3 roztlačené strúčiky cesnaku, 1 ČL čerstvo nastrúhaného zázvoru a nakoniec 1 PL sezamových semien. Pred vložením hydinového mäsa do marinády ju necháme 30 minút v chladničke odležať.
Karí
V miske dôkladne rozmiešame 1 PL medu, 2 PL korenia karí, 1 žĺtok, 4 PL oleja, 2 cm čerstvo nastrúhaného zázvoru. Dochutíme mletým čiernym korením a soľou. Používame na hydinu či jahňacinu.