Krehký rebarborovo jablkový koláčik...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

..ideálny na toto krásne letné počasie. 250g nadrobno pokrájanej rebarbory, 250g nadrobno nakrájaných jabĺk, kryštálový cukor podľa chuti, za hrsť hrozienok, za hrsť podrvených piškót... Cesto: 300g hladkej múky, 200g masla alebo Hery, 150g práškového cukru, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 1/2 balíčka vanilínového cukru, štipka soli, 1 vajce, 1 žĺtok, asi 30g mletých orechov na posypanie korpusu...

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskôr si pripravíme náplň: očistenú rebarboru nakrájanú nadrobno dáme do hrnca, zasypeme cukrom /1 - 2 hrste/, prikryjeme a dusíme do mäkka. Potom pridáme očistené a nadrobno nakrájané jablká a znova dusíme, kým sa nerozpadávajú. Potom vsypeme hrozienka a necháme vychladnúť. Netreba podlievať vodou, pretože rebarbora si šťavu pusti, ale ak by sa nám zdalo, že sa prichytáva o dno, tak po troške podlievame. Po vychladnutí si zmes zahustíme podrvenými piškótami...




Na dosku si vysypeme múku, pridáme cukor, kypriaci prášok, posekané maslo alebo Heru, trochu soli,, vanilínový cukor, vajce aj žĺtok a spolu zamiesime. Dáme na 1 hodinku do chladničky. Potom si cesto rozdelíme na 2/3 a 1/3. Väčšiu časť rozvaľkáme a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech, posypeme mletými orechmi, rozotrieme plnku, a zo zvyšnej tretiny si na povrch urobíme buď mriežku alebo si vykrojíme tvary podľa fantázie. Pečieme na 180°C asi 20-25 minút. Po vychladnutí pocukrujeme práškovým cukrom. Ideálne je podávať s vanilkovou zmrzlinou...