
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
čierne ríbezle, cukor, voda, kyselina citrónová
POSTUP PŘÍPRAVY
Umyté, odstopkované ríbezle odšťavíme na odšťavovači alebo ovocnom lise. Na liter ríbezľovej šťavy, pridáme liter vody, 1,5 kg cukru a lyžičku kyseliny citrónovej. Zohrejeme na teplotu 40-50 stupňov, kým sa cukor nerozpustí a nalejeme do fliaš. Odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky.
Sirup bez varenia si uchováva všetky dôležité látky ako Vitamín C a P, bioaktívne flavonoidy, pektíny, resveratrol, antioxidanty a éterické silice. Pôsobí močopudne, potopudne, proti hnilobe, artritíde, hnačke, skorbutu, posilňuje žalúdok. Vďaka obsiahnutým antioxidantom je prevenciou voči demencii a starnutiu buniek, tkanív, orgánov a organizmu. Komplex flavonoidov s účinkom na cievy označovaný nesprávne ako vitamín P, má (najmä v kombinácii s obsiahnutým či dodaným vitamínom C) ochranný vplyv na bunky, orgány, cievy a zvýšenie hladiny antioxidantov. Bioaktívne flavonoidy pôsobia s obsiahnutým aj dodaným vitamínom C väčšinou synergicky (znásobuje sa účinok spoločným pôsobením obsiahnutých látok ).