Torta George Hamilton



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 100g masla*100g práškového cukru*4ks žltok*125g polohrubej múky*1/2 balenia prášku do peč. \Plnka: 1/2 L smotany na šlahanie 30%*2ks vanilkového cukru*2ks stužovač šlahačky*500g jahôd alebo džem. \Bielková poleva: 4ks bielok*120g práškového cukru*1ČL citrónovej štavy(nemusí byť).

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept bol nájdený ako inšpirácia na blogu "Praktikák sok gyerekhez" a pridaný na Varecha.sk.Recept sem pridávam aj ja,z troch dôvodov.Prvý je,že na mimibazar sa nič podobné nenechádza a za skúšku určite stojí, s tým súvisí aj druhý dôvod,že je to neskutočne mňamková torta,osviežujúca a pri tom ľahká,chutná.Tretí,že to piekla moja maminka,tak sa idem pochváliť,aká je šikulka :)

\1.Pripravíme si piškótové cesto. Vyšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme vanilkový cukor, rozpustené maslo, múku a PDP. Dostaneme tuhšiu hmotu, ktorú rozdelíme na 2 časti. Bielka vyšľaháme so štipkou soli, pridáme cukor a podľa chuti citrónovú šťavu. Jednu časť žĺtkovej hmoty dáme do tortovej formy, na ňu natrieme 1/2 bielkovej peny a upečieme korpus. To isté spravíme aj s druhou polovicou žĺtkovej hmoty s bielkovou penou. Dostaneme 2 korpusy. Ten, ktorý pôjde hore, tak hneď po upečení rozrežeme asi na 12 častí, kým je to ešte vlažné a mäkké.

\2.Kým nám chladnú korpusy, tak si vyšľaháme smotanu so stužovačmi a vanilkovým cukrom. Primiešame nadrobno pokrájané jahody, ale dá sa aj s jahodovým džemom, ktorým pokvapkáme smotanu, aby sa džem dostal skoro všade.

\3.Dolný korpus vrátime do tortovej formy, ak sme ho odtiaľ vybrali a natrieme plnkou. Položíme na ňu pokrájaný horný korpus. Necháme vo forme trocha odstáť, aby sa chute spojili. Ja som ho spravila večer a ráno bol výborný, lebo chuť čerstvých jahôd prešla celou plnkou a mierne kyselkavá chuť plnky bola príjemným protikladom k sladkému cestu.

12porcii/30min na 180°C