Osviežujúci tvarohový perník

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 väčšie vajíčka, 150 g práškového cukru, 250 g hladkej (dávam niekedy aj polohrubú - akú mám), 1/2 kypriaceho prášku do pečiva, 1 mierne navŕšená lyžička mletej škorice, 2 mierne navŕšené lyžice kakaa, 1 vanilkový cukor*** Karamel: 100 g kryštálového cukru, 1 lyžica vody, 2 dl vody *** džem na potretie korpusu*** Plnka: 500 g hrudkovitého tvarohu, 250 ml smotany na šľahanie, 1 šľahačka v prášku ***Dr. Oetker***, 1 stužovač šľahačky, 200 g práškového cukru, 1 lyžica citrónovej šťavy*
POSTUP PŘÍPRAVY
Výborný, osviežujúci zákusok. Plnka podľa pôvodného receptu bola už na druhý deň "suchšia". (Ale kto by chcel pôvodný, tak: 500 g tvarohu zmixovať s 200 g pr. cukru, 250 g Helie, šťava z jedného citróna) Ani chuťovo mi až tak nesedela, tak som si ju troška upravila... aj cesto...vynechala som lyžicu octu, ktorá mala ísť do karamelu, a dala som o 50 g cukru menej do cesta. Bolo to na nás už dosť sladké.
 |
*Karamel: 100 g kryštálového cukru, 1 lyžica vody* Cukor spolu s lyžicou vody necháme zovrieť, voda sa odparí a upálime si karamel (je to lepšie s vodou, nerobia sa potom hrudky) |
 |
Do karamelu prilejeme 2 dl vody a necháme roztopiť... |
 |
pripravený karamel necháme vychladnúť... |
 |
*Cesto: 4 väčšie vajíčka, 150 g práškového cukru, 250 g hladkej (dávam niekedy aj polohrubú - akú mám), 1/2 kypriaceho prášku do pečiva, 1 mierne navŕšená lyžička mletej škorice, 2 mierne navŕšené lyžice kakaa, 1 vanilkový cukor |
 |
celé vajíčka vymiešame do peny - pridávam z uvedeného množstva cukru 2 lyžice na začiatok a potom po chvíľke vyšľahania zbytok - vyšľahám do bohatej peny |
 |
potom prilejem vychladnutý karamel... |
 |
vznikne nám pekná karamelová hmota, do ktorej pridáme zmiešanú múku s ostatnými uvedenými prísadami... |
 |
jemne ešte vymiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečiem na 150°C niečo cez 15 min. /ako piškótu/ |
 |
korpus nám krásne narastie |
 |
ešte horúci potrieme pikantným džemom - ja som mala kyslejší marhuľový lekvár - výborne sa hodí aj ríbezľový džem - dôležité je, aby bol kyslejší a necháme vychladnúť. |
 |
*Plnka: 500 g hrudkovitého tvarohu, 250 ml smotany na šľahanie, 1 šľahačka v prášku ***Dr. Oetker***, 1 stužovač šľahačky, 200 g práškového cukru, 1 lyžica citrónovej šťavy*Vymixujem si tvaroh /jemné hrudky neprekážajú/, potlačím varechou na sitku, aby pustilo prebytočnú šťavu a nechám ešte odkvapkať. |
 |
Do smotany na šľahanie pridám práškovú šľahačku + stužovač a vyšľahám, aby vznikla tuhšia hmota. (Môžete to vyšľahať aj s dvomi lyžicami práškového cukru a citrónovou šťavou a zvyšok cukru pridať do vymixovaného a odkvapkaného tvarohu) |
 |
pridám tvaroh rozmiešaný s cukrom, citrónovou šťavou a poriadne vymixujem metličkami |
 |
vznikne nám dosť veľa plnky, ktorú rozotrieme na korpus. Odložíme do chladničky. |
 |
Na druhý deň postrúhame bohato horkou čokoládou /alebo čokoládou na varenie/ a necháme ešte chvíľu v chladničke -ja som strúhala už v prvý deň - poznáme sa :-) |
 |
My sme nevydržali a pol plechu padlo v prvý deň. Plnka síce nedržala ešte pokope, vidieť to aj na foto, ale nám to vôbec nevadilo :o) |
 |
Lepšie je nechať odstáť ho do druhého dňa. Krájam ho tenučkým nožom namočeným do vriacej vody. Koláčik je fajnučký, šťavnatý... *Dobrú chuť* Ospravedlňujem sa, ale až teraz som si všimla, že som mala zacapkaný objektív, preto tie šmuhy na foto. |