Fazuľová polievka s údeným mäsom (v tlakáči)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g suchej fazule, 2 mrkvy, 1 petržlen, 2 stopky sedana (stopkový zeler), 1 zemiak, 300 g údeného mäsa (rolované pliecko), 2 - 3 bravčové kosti (ak máte údené mäso s kosťou, tak toto už netreba), 4 strúčiky cesnaku, 1 čL soli, 1/2 čL mčk, 1/2 čL saturejky, 1 čL majoránky, 2 PL hladkej múky, 1 PL masla, 2 PL oleja, jarná cibuľka s vňaťou

POSTUP PŘÍPRAVY

Deň vopred preberieme fazuľu, opláchneme ju a dáme do misy s vodou. Necháme ju naboptnávať 20 - 24 hodín.
Do tlakového hrnca dáme umyté údené mäso a kosti. Nesolíme!!! Varíme pol hodiny a potom odstavíme. Potom ako klesne tlak pár v hrnci, otvoríme ho a vyberieme mäso i kosti.
Do vody, v ktorej sa varilo mäso vložíme naboptnanú fazuľu, mčk a saturejku. Hrniec uzavrieme a varíme 20 minút (od začiatku varu).
Kým sa varí fazuľa, očistíme zeleninu a nakrájame ju. Tiež môžeme pokrájať vychladnuté mäso.
Po 20 minútach musí byť už fazuľa mäkká (ak to nie je dáka starina), takže do hrnca pridáme pokrájanú zeleninu a soľ a necháme chvíľu variť (cca 10 min), kým pripravíme zápražku z masla, oleja a hladkej múky. Popražíme ju do bledohneda a zalejeme vodou. Hneď ju vlejeme do vriacej polievky k zelenine. Povaríme všetko spolu 3 - 5 minút. Zatiaľ nadrobno pokrájame cibuľku, prípadne i nejakú inú čerstvú vňať a prelisujeme cesnak. Spolu s majoránkou dáme všetko do polievky, dosolíme podľa chuti a hotovo! Polievka je vynikajúca z veľkej strakatej fazule.

prebratá, umytá, dáme ju do misy s vodou na 24 hodín
Na obed sme ju mali s focacciou