Držková polievka z hlívy ústricovej



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

hlíva ústricová (množstvo podľa potreby) u mňa 0,5 kg, 2 cibule, 1-2 str.cesnaku, kúsok masla alebo oliv.olej, červená paprika, kajanské korenie, soľ,racsa,majoránka, petrž.vňať.Pre tých,ktorí radi zemiaky,nech sa páči...

POSTUP PŘÍPRAVY

Určite poznáte vzácnu a liečivú hubu Hlívu ústricovú a recepty z nej.Pre tých,ktorí ju ešte neskúsili,ponúkam jednoduchý recept na polievočku.

Hlívu umyjeme vodou a dáme do cedníčku odkapať.Do hrnca dáme kúsok masla (oliv.oleja) a pokrájanú cibuľu.Chvíľu restujeme a pridáme na pásiky pokrájanú hlívu a dusíme,pokiaľ sa neodparí voda z húb.Potom hrniec odstavíme,chvíľu počkáme (to preto,aby paprika nezhorkla) a poprášime červenou paprikou.Zalejeme teplou vodou,vrátime na oheň,pridáme prelis.cesnak,rascu a na miernom ohni varíme cca 30 min.Nakoniec už odstavenú polievku osolíme,cez prsty rozmrvíme majoránku - kvôli aróme, a podľa chuti pridáme kajanské korenie. Kajanské korenie je výborné vec: Podporuje cirkuláciu krvi, trávenie, napomáha pôsobeniu proti baktériám, blahodarný pri bolestivých stavoch.Kajenské korenie je zvláštna odroda mletej červenej chilli papričky. Účinná látka kapsaicín má mnohé pozitivne zdravotné účinky.....ja ho pijem len tak,preventívne alebo keď cítim,že niečo na mňa lezie :-)

Výborná a hlavne zdravá polievočka je na svete.Určite ju ale nezabite vegetou a nejakou zásmažkou alebo zápraškou.Viem,že u nás sa zahusťujú polievky len týmto spôsobom,ale verte,nie je to potrebné.Polievky bez zahustenia sú omnoho lepšie a vynikne ich pravá chuť.

K hlíve ústricovej: výskum ukázal, že hlíva ústricová pôsobí proti nádorovým ochoreniam. Konzumácia hlívy ústricovej pôsobí pozitívne na náš imunitný systém a zvyšuje jeho aktivitu. Výskumy poukázali aj na priaznivé účinky hlívy pri liečbe ekzémov, kožných alergií, hemeroidov, kŕčových žíl a nádorových ochorení. Hlíva tiež pozitívne vplýva na náš krvný tlak, ochorenia srdca, cievnej sústavy a na znižovanie hladiny cholesterolu. Môžeme ju taktiež využiť aj ako prírodné antibiotikum.....

Prajem dobrú chuť :-)