Bryndzovník



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: *300 g polohrubej múky, 1 lyžica kryštálového cukru, 1/2 lyžičky soli,1 vajíčko, 80 g roztopeného rastlinného tuku* Kvások: 20 dkg droždia, 1,5 dl mlieka, štipka soli, malá lyžička cukru, malá lyžička polohrubej múky* (Cesto je len na jeden plech)Bryndzová plnka: *150 g bryndze, 1 vajíčko, 80 g obyčajného masla*

POSTUP PŘÍPRAVY

Vynikajúci a u nás veľmi obľúbený kysnutý koláč, ktorý nie je náročný ani na prípravu. Tak ideme na to :-)

Pripravíme si kvások z uvedených surovín /tú lyžičku polohrubej múky primiešam do mlieka s droždím a premiešam/. V mise mám preosiatu múku, cukor, soľ, pridám kvások, vajíčko, roztopený tuk...
budeme mať redšie cesto,...
ktoré miešaním varechou mení konzistenciu...
a ešte mení....
zmení sa na vláčne cesto,....
ktoré, keď mi začne valcovať varechu, rýchlo vyprášim... pardón, poprášim múkou a nechám vykysnúť.... Stačí 30 minút. Zatiaľ si pripravíme bryndzovú plnku.
v miske si vymiešam bryndzu s maslom, ja dávam ešte štipku soli /viac nie, bolo by to slané/...
pridáme vajíčko a miešame. Nesmie nám vzniknúť riedka hmota - skôr ako pomazánka.
asi niečo takéto
Cesto nám zatiaľ pekne nakyslo. S úspechom aj mimo vykurovacej sezóny.
Na pomúčenej doske zamračené cesto rozvaľkáme - len na veľkosť spodnej časti jedného plechu (na krajíky netreba)
vyvaľkané cesto preložím na polovicu a prenesiem na vymastený /vyberte si - maslom, Herou, Cerou/ plech a pekne podoťahujem ku koncom - nedávajte cesto aj na boky - nie je to potrebné a mali by ste aj zbytočne suché krajíky. S cestom sa robí vynikajúco - nelepí sa, netrhá... Až teraz si zapnem rúru na 190° C, a kým sa nahreje, nechám ešte podkysnúť cesto na plechu. Keď ho nenecháte, nebudú sa dať v ceste robiť jamky... mala som to na plechu s vn. rozm. 28x37, ak je väčší, tak cesto netreba zbytočne rozťahovať ku krajom, radšej nech je hrubšie
Po chvíľke (asi 10 min.) v ceste si urobím jamky - *POZOR - neprederavte si cesto* (ak sa tak stane, cesto si tam utľapkáte a plnku dáte na iné miesto) - najlepšie sa mi robia s malou lyžičkou, ktorou hneď dávam aj plnku - je mastná, takže sa mi po ceste "kĺže" a stačí mi urobiť jamku len jemne na povrchu (viacmenej roztiahnuť cesto). Na plech by malo vyjsť 6x4 jamiek, a do každej sa dá taká dobrá lyžička plnky (robím postupne jamka-plnka)
bližší pohľad
Pečieme do tých 15 (max. 20 min) len dozlatista (ja pečiem pri teplote cca 190°C )/podľa farby a nádhernej vône/ - plnka nám "neutečie" ...
upečený koláčik hneď potriem (dvakrát) mliekom - len cesto a nechám vychladnúť. Krájam tak, že mám na každom kúsku jednu plnku. Nie je suchá - je jemná ako pena. Zjesť ho ihneď po vychladnutí - NUTNÉ! :-) Neviem, ako bude u vás, ale u nás je jedna várka málo :-)