Lángoše podľa starého receptu



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Z celej dávky vyjde cca 20 kúskov. 1 kg múky 1 kyslá smotana alebo jogurt (250 ml) ½ L mlieka (ak je múka celozrnná, bude ho treba trošku viac) 1 ČL soli 1 kocka droždia (42 g)

POSTUP PŘÍPRAVY

Múku dáme do misky. V teplom mlieku rozpustíme droždie. K múke pridáme smotanu, mlieko s droždím aj soľ. Vymiesime hladké cesto, zakryjeme potravinovou fóliou a vložíme na dve hodiny do chladničky. Po tomto čase cesto vyberieme a rozdelíme na bochníky. Ja robím skôr menšie. Na podložke ich nechám ešte mierne nakysnúť. Potom z bochníkov urobím placky s priemerom tak 12 až 15 centimetrov. Znova nechám trochu nakysnúť. Potom už len vysmážam. Tentoraz som na vysmážanie použila zmes olivového oleja a nakysnuté placky prečisteného masla.

Ako výzdobu môžete použiť dobrý kečup, strúhaný tvrdý syr. Alebo smotanu zmiešanú trebárs s rozotreným cesnakom či nadrobno nasekanou pažítkou.