Vylepšené hanácke koláčiky z celozrnnej múky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na dva plechy koláčikov budete potrebovať cca 600 gramov múky. Je som použila špaldovú. K tomu pol kocky droždia, 1 PL trstinového cukru a trochu teplej vody na kvások. Do cesta som ešte pridala štipku soli, plátok zmäknutého masla hrúbky asi pol centimetra a cca 2 deci teplého mlieka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Najprv som vsypala múku do misy. V strede som urobila malú jamku. V nej som rozrobila kvások z droždia, cukru a vody. Kvások som nechala stáť asi 15 minút. Potom som pridala maslo, soľ a teplé mlieko. Cestíčko som dôkladne vymiesila. Až kým sa prestalo lepiť na ruky. Takto pripravené cesto som nechala na teplom mieste kysnúť asi pol hodinu.

Medzitým som si pripravila plnky. Najprv tvarohovú. Veľmi jednoducho som hrudkový tvaroh vymiešala s trochou trstinového cukru a stévia koncentrátu. Môže sa použiť aj cukor vanilkový. Podľa chuti. Ďalšie dve plnky boli orechová a maková. Na hrubo mleté orechy a mletý mak som zaliala vriacim mliekom. Do orechovej plnky som pridala iba stéviu a do makovej aj trochu trstinového cukru. Aby bola maková plnka trošku šťavnatejšia, primiešala som do nej ešte domáci miešaný džem.

Keď cesto už zdvojnásobilo svoj objem, treba ho vyvaľkať. Ja som urobila placku hrubú tak pol centimetera. Nožom som ju rozkrájala na štvorce cca 5×5 centi. Na každý štvorec som položila kôpku tvarohovej plnky. Tú som potom zabalila do akýchsi batôžtekov. Naplnené koláčiky som otočila miestom spojenia dolu. Takto som ich nechala podkysnúť ešte asi 10 minút. Po tejto dobe som na vrchnej strane urobila dnom hrnčeka malú jamku. Celú buchtičku som potrela rozšľahaným vajíčkom. Jamky som naplnila makovou a orechovou plnkou. A keďže som mala chuť sa trochu pohrať, na vrch prišiel plátok mrazenej broskyne z našej záhrady a úplne na vrch posýpka z trošky múky, masla a mletého trstinového cukru. Takto vyčačkané koláčiky som piekla pri teplote 200 st.C asi 20 minút.