Polievka z cesnaku medvedieho



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 stredné zemiaky, 1 stredná cibuľa, trocha oleja, 1 kytica cesnaku medvedieho (taká, že ju tak normálka objímete v dlani), 4 strúčiky cesnaku, soľ, kocka kuracieho bujónu, troška mčk, 1 kopcová čL vegety, 1 vajco, 1/2 šľahačkovej smotany, 2 čL hlad. múky, trocha mlieka ( v recepte malo byť aj biele víno, ale ja nemám a aj tak sa mi to nezdalo :-D, takže nemala, nedala :-))

POSTUP PŘÍPRAVY

Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na oleji, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme a trolinka ich restujeme. Podlejeme malým množstvom vody a necháme chvíľu dusiť pod pokrievkou.
Kým sa zemiaky dusia, opláchneme listy cesnaku, vytrasieme z nich vodu a odkrojíme stopky. Listy poprekrajujeme nožom len tak nahrubo a zošuchneme ich k zmäknutým zemiakom. Pridáme bujón a zalejeme horúcou vodou z kanvice (přimieřene) ... pridáme aj vegetu. Po dákych 3 minútach odstavíme zo sporáka a všetko v hrnci zmixneme ponorným mixérom.
Vrátime späť na platňu sporáka a počkáme, kým opäť zovrie. Zatiaľ si v miske rozšľaháme šľahačku s vajcom, hladkou múkou a vlejeme do vriacej polievky. Uvidíme, aká je hustá a podľa toho môžeme ešte zriediť mliekom.
Podávame s opečeným chlebom. Polievka je vy- ni - ka -jú - ca ! (robila som ju dnes prvýkrát, ale cez víkend zas fičíme na prechádzku a natrhať cesnak medvedíkovský :-)