Slaný raňajkový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

***Cesto: 250 g múky (polohr.+ hladká 1:1) 1 dl vlažnej vody 1 PL ražného kvásku 1 PL jogurtu 1 čL soli 1 čL cukru 1PL oleja 8 g čerstvého droždia *** Plnka: 1 syr Encián 1 domáca klobása 1 PL kyslej smotany 1 vajíčko (roztrepať a časť nechať na potretie) zelené bylinky (medvedí cesnak, bazalka a pod.)

POSTUP PŘÍPRAVY

Zo surovín vypracujeme hladké cesto, necháme vykysnúť. Na doske ho pomúčime, prepracujeme a odrežeme z neho cca 1/3, ktorú dáme bokom.
Zvyšné cesto sformujeme do bochníčka a necháme na doske prikryté stáť cca 10 min. prikryté utierkou.
Potom bochníček rozvaľkáme do tvaru kruhu. Nasunieme ho na hárok PNP a presunieme na plech.
Zvyšnú tretinu cesta vyformujeme do dvoch šúľcov, ktoré spolu prepletieme a z pletenca urobíme po obvode kruhu mantinel. Trocha ho pritlačíme k cestu a prstami sformujeme. Necháme prikryté stáť na doske a zatiaľ pripravíme plnku.
Plnka:
Syr pokrájame na menšie kúsky, klobásu buď pomelieme alebo ju mixneme na jemnejšie. Rozomletú klobásu pridáme k syru, rovnako i smotanu a vajíčko. Premiešame, ak chceme, môžeme dochutiť pikantnými somarinkami a pridáme nasekané bylinky. Všetko zasa premiešame a rozložíme na cesto, okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a môžeme posypať nejakými semiačkami.
Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry (pizza program) pri 200°C dozlatista (cca 15 minút).

tu je ešte pred pečením...
až vychladnutý ho krájame...
Robila som dva... ten druhý som len naplnila ako závin a potom som ho stočila do kruhu, zopárkrát nastrihla a jednotlivé nástrihy som pootočila proti sebe. Žiaden zázrak, ale chutilo. Plnku doň som urobila z anglickej slaniny a nivy, zvyšné ingrediencie boli rovnaké ako v predchádzajúcom.