JELLY - želatínový koláčik *****



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 3 poháre polohrubej múky ( asi tak 250ml ), 2 vajcia, 1 pohár kryštálového cukru, 125g Palmarín,
1 ČL sóda BB, 1-2 PL kyslej smotany...........Plnka: 400ml mlieka, 1 vanilkový puding, 4-5 PL práškového cukru, 250g masla ( Hery )................. Želatína: 1 bal. Jelly želatíny - hotovej, alebo 1 sáčok práškovej Jelly želatíny .................Poleva: 125g masla, 5 PL medu, asi 150g posekaných orechov..........Na potretie: džem

POSTUP PŘÍPRAVY

Zo surovín na cesto si spracujeme linecké cesto, tým že doňho použijeme kryštálový cukor bude trochu iné, ale to je vporiadku, robí sa s ním ako s klasickým cestom. Dáme do chladničky stuhnúť. Ak sa nám nepodarí zohnať hotovú Jelly želatínu, tak si pripravíme sami podľa návodu na obale želatínu, ale je lepšie si ju urobiť deň pred pečením, aby stihla dobre stuhnúť. Kým sa cesto v chladničke chladí, uvaríme z mlieka a pudingu hustý puding a necháme za občasného premiešania vychladnúť, aby sa nám neurobila kožka. Kým sa puding chladí vymiešame maslo s cukrom. Potom vmiešame po malých častiach puding do masla. Vyberieme cesto z chladničky , prepracujeme ho, rozdelíme na dve časti a každú zvlášť upečieme na opačnej strane plechu s nízkym okrajom. Želatínu pokrájame na malé kocky a jemne vmiešame do plnky. Na jeden upečený a vychladnutý plát cesta natrieme džem, potom plnku, na plnku položíme druhý plát cesta. Na vrch koláča uvaríme asi 2 minúty maslo s medom, prisypeme posekané orechy a túto teplú, ale nie horúcu polevu natrieme na koláč. Koláčik je najlepší na druhý deň z chladničky.
Tento recept mi poslala z Anglie sestra Adriana S. ( adrika280 ) a je od Poľky.

toto je práškové Jelly, ktoré som použila ja
a toto je to hotové Jelly, túto fotku som si požičala s dovolením od Magdalena L. ( meggienka )ID 798
vyvaľkané cesto na nepomastenom plechu , tu som schválne vyvaľkala nakrivo, aby som Vám ukázala, ako sa dá linecké cesto upraviť aj na plechu ( ja sa s ním doslova bavkám) . Toto je ukážka pre babenky, čo sa ma už pri iných receptoch pýtali ako sa mi podarí to cesto prekladať na plech a upraviť do uhľadného tvaru
takýmto valčekom si ho upravím do požadovaného tvaru, veď sa nebudem ja prispôsobovať cestu, ale ono mne a basta
pripravené do rúry
už hotová plnka , čaká len na želatínu ( ja som mala višňovú, mala perfektnú chuť )
krájenie želatíny, ja som si ju dala stuhnúť do dvoch dóz, aby nebola hrubá a aby skôr stuhla
nakrájanú želatínu šupneme do plnky a jemne premiešame
prvý plát natiereme džemom, vyberieme si vhodnú k príchuti želatíny, ja som mlela z posledného, tak som zmiešala dva rôzne, hodil by sa ríbezlový, alebo aj višňový
natrieme plnku
capneme druhý plát
uvarená poleva z masla , medu a orechov
teplú, nie horúcu polevu natrieme na koláč a necháme v chlade zmäknúť prepojiť všetky chute
koláčik , ak je možné skladujeme v chladničke, tak je najlepší