Manželov obľúbený orechovník



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 600 g polohrubá múka, 70 g práškový cukor, 1 kocka droždie, 2,5 dcl mlieko vlažné, 1 kávová lyž. kryšt.cukor, 100 g maslo rozpustené, 1 celé vajce, 2 ks žĺtky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Pripravíme si kvások. Z teplého mlieka, kúska cukru, múky a droždia. Necháme kvások vykysnúť. Keď vykysne vlejeme ho aj zo zostatkom mlieka a cukru, vajíčok a rozpusteného masla do ostatnej múky .Dobre vypracujeme cesto.Na ceste po vypracovaní sa nám robia bublinky a cesto sa odliepa od stien nádoby. Necháme ho kysnúť asi 15 minút, na teplom mieste. Nanovo prepracujeme a necháme ho kysnúť asi 35 minút.
Medzi tým ako nám kysne cesto, si pripravíme plnku do závinov. Po rozvaľkaní cesta natrieme koláč plnkou.
Takto naplnené rolády stočím a prenesiem ich na vymastený pekáč .Vrch závinov potieram rozpusteným maslom alebo vajíčkom.Pečiem na 180 C a dopekám na 160 C.Trvá to asi 45 minút. Upečený koláč posypem práškovým cukrom.

Cesto je spracované, keď sa nelepí na misku
Kakaová plnka: 4PL kakaa, 150g práškového cukru, 2PL masla, 4 PL mlieka. Kakao zmiešame s cukrom, rozvrstvíme na cesto a pokropíme horúcim mliekom s maslom
Maková plnka: 150g maku, 120g cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 5 PL horúceho mlieka, citrónová kôra, škorica. Všetko spolu zmiešame a sparíme horúcim mliekom.
Orechová plnka: 150g mletých orechov, 120g cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 5 PL horúceho mlieka, citrónová kôra, škorica. Všetko spolu zmiešame a sparíme horúcim mliekom.
Plnky môžeme dávať do koláča ako sypkú zmes a potom pokropiť horúcim mliekom alebo vodou.